Hétfőn több mint százötven Oscar-jelölt gyűlt össze a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben, hogy részt vegyen a gála előtt már évtizedek óta megrendezett ebéden. Az eseményen Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője is ott volt.
Az Oscar Luncheont hagyományosan pár héttel a díjátadó előtt tartják, és elhívják rá az összes Oscar-jelöltet, akik így a gála előtt meg tudnak ismerkedni egymással. Az Oscar-ebéden számos sztárszínész részt vett: Jennifer Lawrence, Rooney Mara, Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Eddie Redmayne, Christian Bale, Mark Ruffalo és Sylvester Stallone is. Elment az összes rendező is, akit Oscarra jelöltek, és megjelent Lady Gaga is, aki a The Hunting Ground betétdaláért kaphat díjat.

Az esemény házigazdája minden évben az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia, a nevükben Cheryl Boone Isaacs elnök köszöntötte a résztvevőket.
Ebben az évben egy elefánt van a szobában. Arra kértem az elefántot, hogy menjen el – utalt Isaacs arra, hogy az idei Oscar-díjátadót beárnyékolja a színesbőrű jelöltek hiánya miatti botrány. Az újságírók kérdésére később többen is beszéltek a témáról: Sylvester Stallone például azt mondta, hogy szerinte szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy ne csak a fehér filmesek részesüljenek a megfelelő elismerésben.

Mivel az ebéd célja az, hogy a filmesek megismerkedhessenek egymással, mindenki kis névtáblát viselt, amin a filmet is feltüntették, amelyért jelölték. Az ebédhez az ültetést az egyenlőség jegyében készítették el, hogy mindenki egyformán fontosnak érezhesse magát. Az asztaloknál így vegyesen ültek a leghíresebb színészek, rendezők, producerek a rövidfilmek alkotóival vagy éppen a sminkekért felelős szakemberekkel. Nemes Jeles László, a legjobb idegennyelvű film díjára jelölt Saul fia rendezője például Leonardo DiCaprióval került egy asztalhoz, akit A visszatérő főszerepéért jelöltek Oscarra.
A résztvevőkről szokás szerint egy csoportkép is készült, ezen Nemes Jeles Lászlót közvetlenül az Oscar-szobor mögött láthatjuk.

Egy másik képen, amelyet szintén az amerikai filmakadémia tett közzé, Nemes Jeles Pato Escalával beszélget, akit a Bear Story című animációs rövidfilmért jelöltek Oscarra. Mellettük Arthur Max látható, akit a nagyrészt Magyarországon forgatott Mentőexpedíció díszletéért jelöltek, amelynek kialakításában magyar szakemberek is közreműködtek - írja az origo.