Soha ennyi turista nem volt Magyarországon - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy sajtótájékoztatón, ahol a KSH legfrissebb adatait értékelte. Jól fogyott a SZÉP-kártya is, erre tavaly 20 százalékkal többet költöttek a munkáltatók, mint 2014-ben.
Jó évet zárt tavaly a turizmus Magyarországon: az egy évvel korábbihoz képest a vendégéjszakák száma 5,4 százalékkal nőtt, a turisták összesen 25 millió 765 ezer éjszakát töltöttek valamilyen kereskedelmi szálláshelyen. A turisták több, mint fele külföldről érkezett, a 12 millió 915 ezer vendégéjszaka 4,6 százalékos növekedést mutat. A belföldi utazók még aktívabbak voltak, ők 6,4 százalékkal több estét töltöttek otthonuktól távol, kereskedelmi szálláshelyen. A KSH mostani kimutatásban nem szerepelnek a magánszállások, így nincsenek benne az Airbnb-foglalások száma sem. A közösségi szállásmegosztó népszerűsége évről évre nő, de erről csak nyár elején lesznek pontos adatok.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből az is kiderül, hogy az elmúlt évben az 1,2 millió SZÉP-kártyára a munkáltatók 90,5 milliárd forintot töltöttek fel, ami 20 százalékkal nagyobb összeg, mint 2014-ben. Ez Varga Mihály szerint azt jelzi, hogy a munkáltatók egyre inkább érzik, hogy „a munkavállalók megtartásának eszköze a béremelésen túl a plusz juttatás”.

A KSH gyorstájékozatóban szintén a SZÉP-kártya nagyobb kihasználtságáról lehet olvasni, a vendégek 2014-hez képest 6,1 százalékkal többet, 17,3 milliárd forint értékben fizettek ezzel.

Kevesebb üres szoba is maradt tavaly, viszont áruk növekedett: átlagosan közel 18 ezer forintba került egy éjszaka, ez 7, 2 emelkedést mutat. Ezzel viszont jól jártak a szálláshelyek, mivel bevételük 10 százalékkal nagyobb lett, 2015-ben 367,7 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

Jóval több angol jött, mint tavaly

Németország, Nagy-Britannia és Ausztria – ebből a három országból érkeznek a legtöbben az országba. Az angolok 17,6%-kal több éjszakát töltöttek magyar szálláshelyeken, ez egy évvel korábbihoz képest kiugróan magas növekedés. Szintén nagy vendégéjszaka-növekedést produkáltak az USA-ból (13,3%), Csehországból (7,6%), Romániából (7,1%) és Olaszországból (6%) érkezett turisták is. Izrael is előrelépett a top 10-es listán, azzal, hogy 39 százalékkal több éjszakát fizettek ki az onnan érkezők, hetedik helyre kerültek.
Bár a németek őrzik vezető helyüket, éves szinten vendégéjszakáik száma 1,7 százalékkal kevesebb. Egy budapesti szakmai konferencián Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége főtitkára is beszélt a friss adatokról. A németek vendégéjszakáinak csökkenését súlyos problémának ítélte meg, a kétezres évek eleje óta a felére csökkent német vendégéjszakák száma.

Karácsonyi ünnepek

Tavaly decemberben csak a belföldi forgalom nőtt, 6,4 százalékkal, a külföldieké 3,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A magyarok ebben a hónapban 39 ezerrel több vendégéjszakát töltöttek kereskedelmi szálláshelyeken, mint a külföldi turisták. Így összességében a forgalom 1,3 százalékkal emelkedett 2014 decemberéhez képest.

Kovács István ezt úgy értékelte, hogy októberben, novemberben, és decemberben Budapesten a migránshelyzet miatt csökkent a foglaltság az előző évihez képest, miközben Pozsonyban, Prágában és Bécsben növekedés volt tapasztalható. Gilyán Csaba, a KSH osztályvezetője a Faktor kérdésre elmondta, hogy a visszaesés főképp a négy-és az ötcsillagos szállodákat érintette, míg a háromcsillagos szállodáknál enyhe növekedés is látható volt.

Jövőbeni várakozások

Varga Mihály elmondta, hogy a következő években is a turizmus növekedésével számolnak. A szállodaszövetség főtitkára a szakmai rendezvényen viszont arról beszélt, hogy a munkaerőhelyzet kedvezőtlen, a szakácsok, cukrászok és felszolgálók után már a recepciósok is a szükségesnél kevesebb van -. írja a KSH.