Orbán Viktor vereséget szenvedett az EU-csúcson, a külföldön dolgozó magyarok helyzete egyértelműen rosszabbodik - közölte az MSZP alelnöke szombaton az MTI-vel.
Ujhelyi István - aki európai parlamenti képviselője is az MSZP-nek - közleményében azt írta Nagy-Britannia várhatóan nem négy, hanem hét évig korlátozhatja az EU-tagországokból érkező munkavállalók juttatásait. Már nemcsak az angolok, hanem más uniós tagországok is szigoríthatják a jövőben az uniós munkavállalók bizonyos szociális juttatásait - írta.

Az ellenzéki politikus szerint a magyar kormányfőt soha nem érdekelte igazán a kivándorolt fiatalok és családok érdeke, "még a létszámukról is folyamatosan hazudik", brüsszeli sajtótájékoztatóján is azt állította, hogy kétszáz-háromszáz magyar család él Angliában. Ujhelyi István közleménye szerint Orbán Viktor is pontosan tudja, hogy mára több százezren dolgoznak csak a szigetországban; a hivatalos statisztikák szerint 2011-ben - csak Angliában és Walesben - összesen 1225 magyar gyermek született.

A politikus úgy fogalmazott: "megalázó, de sajnos érthető, hogy a kompromisszumos döntések egy részével az európai közösség éppen az orbáni illiberális politikát és követőit akarja büntetni". Erre a megoldás azonban nem a még hangosabb különállás, hanem csakis az "orbánizmus nép általi megbuktatása lehet" - írta.

A közleményben Ujhelyi István kitért arra is, hogy sikerült megállapodnia az uniós tagállamok vezetőinek és David Cameronnak, Nagy-Britannia miniszterelnökének a szigetország reformcsomagjáról és különleges követeléseiről. Az, hogy sikerült kompromisszumra jutni, és immár David Cameron is a brit uniós tagság mellett foglal állást, nevezhető egyfajta sikernek - írta. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy ettől még az unió problémái nem oldódtak meg; érdemi és intézményi változásokra van szükség ahhoz, hogy egyetlen tagország se zsarolhassa meg az unió többi tagját.

Forrás: MTI