Két japán légitársaság, az ANA Holdings és a Japan Airlines pénteken bejelentette, hogy megváltoztatja néhány repülési útvonalát: Veszélyben érzik gépeiket, amiért Észak-Korea egy ballisztikus rakétát készül kilőni.
A február 8-25. közötti időszakban, amikor - legalábbis saját közlése szerint - az észak-koreai vezetés egy műholdat készül Föld körüli pályára állítani, kerülőútvonalon közlekednek majd az indonéz és a Fülöp-szigeteki fővárosba tartó japán járatok. Ezek máskor a Fülöp-szigetek körüli vizek felett repülnek, most viszont állítólag ebben a térségben fognak lezuhanni az észak-koreai rakéta hajtóművének darabjai.

Néhány héttel azután, hogy Észak-Korea a nemzetközi közösség által elítélt újabb kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre, az ország vezetése arról értesítette az ENSZ illetékes szerveit, hogy egy műholdat készül Föld körüli pályára állítani.

Az ENSZ tiltja a nukleáris és ballisztikusrakéta-programokat Észak-Koreának, amely a vele ellenséges országokat rendszeresen katonai megtorlással fenyegeti.

A világtól elzárkózó észak-koreai diktatúra az közölte a világszervezettel, hogy űrprogramja tisztán tudományos célokat szolgál. Az Egyesült Államok és távol-keleti szövetségesei szerint azonban Észak-Korea célja nem műholdak Föld körüli pályára állítása, hanem a hasznos terhet szállító, nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták (ICBM) tesztelése – írja az MTI.