Hordozható szaunával, síkképernyős tévével és minibárral felszerelt luxuscellákat találtak a hatóságok abban a mexikói börtönben, ahol csütörtök éjjel egy véres összecsapásban 52 rab meghalt.
Letartóztatták Monterrey város Topo Chico börtönének igazgatóját és főfelügyelőjét is. A biztonsági hiányosságok mellet drogkereskedelemmel vádolja őket a rendőrség. 

Az államügyészség szerint a Zetas drogkartell vezetőjének, az "El Credo" néven ismert Ivan Hernandez Cantunak a cellájában franciaágyat, lapostévét és egy luxuskádat is találtak. „Az összecsapás idején egy nő volt vele” - nyilatkozta Roberto Flores főügyész.

A hatóságok szerint a harc a börtön feletti befolyásért versengő Ivan Hernandez Cantu, valamint egy másik Zetas-vezető, Juan Pedro Zaldivar Farias, fedőnevén "Z-27" között robbant ki. A tömegverekedés legtöbb áldozatát leszúrták vagy botokkal verték agyon. A kormányzat közleménye szerint a rendőrség átvette a börtön feletti ellenőrzést: a luxuscikkek között légkondicionálót, minibárokat, digitális tévéket, akváriumokat és hordozható szaunákat is lefoglaltak. A ételstandokat, boltokat, valamint egy bárt is működtettek az elítéltek.


A rendőrség több száz Santa Muerte-szobrot is lefoglalt az ellenőrzéskor. A női alakként ábrázolt "Szent Halált" mexikóiak milliói, köztük számos bűnöző tiszteli.

"Minden kivételezésnek vége" - jelentette ki Cuauhtemoc Antunez, a tartomány közbiztonsági vezetője. A tömegverekedés idején a megengedettnél 35 százalékkal több - 3800 elítéltet - tartottak fogva a Topo Chico börtönben. Csütörtök óta 233 rabot vittek át más börtönbe, köztük a Zetas kartell két vezetőjét is.