A rendőrség 33 ember ellen nyomoz embercsempészet miatt. 2013 szeptembere és decembere között főleg szír embereket juttattak Isztambulból nyugat-európai országokba. Ehhez érvényes magyar útleveleket használtak.
Az érvényes útlevelekben csak a fényképeket cserélték ki. Az útleveleket Budapesten hamisították meg, közvetítők és okmányhamisító segítségével.

A szervezet tagjai szegény magyar embereket utaztattak szervezetten Isztambulba. Ott átlagosan 1000 euróért megvették tőlük az útleveleket. Az emberek utazását és kint tartózkodását is az embercsempészek fizették. Miután az embercsempészek megvették az emberek útleveleit, ők bejelentést tettek Magyarország isztambuli főkonzulátusán, hogy ideiglenes útlevelet kapjanak, és haza tudjanak utazni. 
A meghamisított magyar útleveleket magyar futárok vitték Budapestről vissza Isztambulba. Ezután az embercsempészek továbbadták azokat, így segítve az illegális határátlépést. A hamisított magyar útleveleket Ankarában vagy Isztambulban, a repülőtereken használták az illegális határátlépők.

A magyar nyomozók a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Főosztályával, illetve a török és osztrák rendőrséggel közösen találták meg az embercsempészeket. A nyomozás végén 33 ember ellen küldtek vádemelési javaslatot február elején a Mosonmagyaróvári Járási Ügyészségnek – írja a police.hu.