Megmenekülhet a pusztulástól az északi félteke legnagyobb mérsékelt égövi esőerdője, a kanadai Nagy Medve. Szigorú védelméről hosszú évek után jött létre történelminek számító megállapodás a helyi indián őslakosok, a környezetvédők, a fakitermelő cégek és a kormányzat között.
Fotó: wikipédia
Az egyezség szerint a Brit-Kolumbia tartománybeli 6,4 millió hektáros terület 85 százaléka védett lesz, és csak 15 százalékán engedélyezik az Észak-Amerikában legszigorúbb előírásoknak megfelelő fakitermelést. Tilos lesz a grizzlyk kereskedelmi célú vadászata is a területen.

A Nagy Medve a világ egyik legnagyobb mérsékelt égövi esőerdője, itt él a fekete medve egyik ritka alfaja, a Kermode-baribál. A helyi őslakosok szellemmedvének is nevezik. A vidéken 26 indián törzs is él.

Christy Clark, a kanadai tartomány miniszterelnöke azt mondta: "A brit-kolumbiai táj esetén a Nagy Medve-esőerdő az ékkő a koronán". Azt is mondta, az egyezmény nagyobb védelmet nyújt, ugyanakkor gazdasági lehetőségeket is biztosít.

A 6,4 millió hektáros területet több mint felét fák borítják. Ebből 2,3 millió hektárnyi területen ősi, akár kétezer éves vagy még öregebb fák vannak, amik nagy mennyiségben nyelnek el karbont - írja az MTI.

Környezetvédő szervezetekkel, például a Greenpeace-szel összefogva a helyi indián törzsek az 1990-es években indítottak harcot a fakitermelő vállalatok ellen. Akcióik részeként utakat torlaszoltak el, tüntetéseket szerveztek. A tárgyalások csak az ezredforduló után kezdődtek meg, és csak most vezettek eredményre.