Egy török katona meghalt, egy másik pedig megsebesült, amikor kurd fegyveresekkel keveredtek tűzharcba a szíriai határon. Törökország és Amerika nem ért egyet abban, melyik kurd szervezetet tekintsék terroristának, melyiket ne.
Illusztráció: kurd fegyveresek Fotó: Europress-Delil Souleiman/AFP
Hét, Szíriából török területre igyekvő kurd szélsőséges Cizre közelében tüzet nyitott a biztonsági erőkre, akik viszonozták a tüzet. Az eset órákkal azután történt, hogy Törökország bekérette az Egyesült Államok törökországi nagykövetét, mert az amerikaiak támogatják a szíriai kurdokat.

Törökország tehetetlen: a NATO segíti a szíriai kurdokat az Iszlám Állam elleni harcban. Törökország viszont terroristának tekinti őket, mivel szerintük kapcsolatban állnak a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű fegyveres szervezettel, amely több mint három évtizede harcol a kurd függetlenségért Törökország délkeleti részén. Terroristáknak tartják a Kurd Demokrata Unió Pártot (PYD) is, amiért kapcsolatban áll a Kurdisztáni Munkáspárttal. 

John Kirby amerikai külügyi szóvivő viszont azt mondta hétfőn: az Egyesült Államok nem tekinti terrorszervezetnek a Kurd Demokrata Unió Pártot.

Erre Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter azt mondta: elfogadhatatlan, hogy a PKK szerepel Washington feketelistáján, míg a PYD nem. "Ha az egyiket terrorszervezetként tartod nyilván, a másikat pedig nem, az a legnagyobb jóindulattal is naivnak nevezhető - és elfogadhatatlan" - mondta keddi magyarországi látogatásán Cavusoglu.