Legalább 61 kiskorú, már férjezett menedékkérő lány kért norvég menedékjogot az elmúlt évben - közölték a norvég hatóságok. A legfiatalabb csak 11 éves volt.
A kiskorú menedékkérő feleségek közül tízen 16 év alattiak, ketten pedig már második gyermekükkel várandósak - derült ki a Norvég Bevándorlási Igazgatóság (UDI) és a Norvég Családügyi Minisztérium adataiból.

A megtöbb házas menedékkérő fiatal Szíriából, Afganisztánból vagy Irakból jött. A családügyi minisztérium vezetője elmondta, aggódik a kislányok biztonsága miatt, legfontosabb feladatuknak a nemi erőszak és egyéb kényszerítés eseteinek megakadályozását tekintik. Egy-két esetben büntetőügyi eljárást is indíthatnak a hatóságok.

Az egyik lány - aki 14 évesen érkezett férjével - ma már egyedül lakik gyermekével, míg 23 éves férje gyanúsított egy rendőrségi nyomozásban.

A családügyi minisztérium a jövőben minden esetet külön vizsgál meg, majd eldönti, együtt vagy külön folytatják-e a párok.

"A beleegyezési korhatár Norvégiában 16 év, és ez lesz az intézkedések kiindulópontja. Az értékelésekbe viszont be kell számítani a problémás helyzeteket, az erőszakot és a kényszerítést is." - hangysúlyozta a vezető.

Forrás: The Local