Bár a brazil hatóságok állítják, hogy a Zika-vírus nem fog fenyegetést jelenteni augusztusban az olimpiai játékokon, sokan úgy tartották, hogy a járvány miatt nagy mértékben csökkeni fog a nézőszám. Most pedig az amerikai sportszövetségek azt jelezték, hogy több sportolójuk is kihagyhatja a játékokat.
Fotó: Europress / Orlando Sierra - AFP
Az Amerikai Olimpiai Bizottság azt tanácsolta a sportszövetségeknek, hogy az atléták és a stábok a Zika-vírus rohamos brazíliai terjedése miatt ne vegyenek részt az augusztusi Riói Olimpiai Játékokon. A sportszövetségek a döntést a sportolókra bíznák.

Donald Anthony, a vívószövetség elnöke szerint ha a sportolók a vírus miatt nem érzik biztonságosnak az utazást, akkor nem szabad őket kötelezni a részvételre.

2012-ben a londoni olimpián az Amerikai Egyesült Államok szerezte a legtöbb érmet, így Rióban is számtalan sportágban esélyesként indulnának. A bizottság azonban komolyan veszi a Zika-vírus jelentette fenyegetést, és azzal számol, hogy emiatt több sportolója is kihagyja az olimpiát.
Fotó: Europress / Orlando Sierra - AFP
Bár még nincs tudományos megerősítés, egészségügyi szervezetek szerint a Zika-vírus okozza a kóros kisfejűséget (mikrokefáliát), amelyben csak Brazíliában több, mint négyezer kisgyerek szenved. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elsején globális vészhelyzetet hirdetett a vírus miatt. Az amerikai egészségügyi hatóságok azt tanácsolták a terhes nőknek és azoknak, akik rövid időn belül gyerekvállalást terveznek, hogy kerüljék el az olyan országokat, ahol a Zika-vírus terjed, nehogy születési rendellenességet okozzon a magzatuknál.

A Bizottság folyamatosan figyeli a vírus brazíliai helyzetét, és erről atlétáit is folyamatosan értesíti, a javaslatait pedig folyamatosan frissítik az adott helyzetnek megfelelően. A terhes vagy közeli gyerekvállalást tervező sportolóknak, edzőknek és stábtagoknak azt tanácsolták, hogy akár kvalifikálják magukat a versenyre, akár nem, gondolkodjanak el azon, hogy elutaznak. A szakemberek viszont azt sem szeretnék, ha a vírust fenyegetőnek éreznék. A döntést minden esetben a sportolókra és a csapatukra bízzák, ha aggódnak, nem kötelezik őket az utazásra. Azt azonban a bizottság tagjai elárultak, hogy szerintük nem kell attól tartaniuk, hogy sok sportolójuk kihagyná az olimpiát a vírus miatt.

Zika-vírusos beteget már 33 országban jegyeztek fel – köztük két európaiban, egyik esetben egy terhes nőt. A vírusos országok többsége azonban az amerikai kontinensen található. A betegség tünetei enyhék, vagy egyáltalán nem is jelentkeznek – azonban a terhes nők magzataira súlyos veszélyt és komoly szövődményeket jelenthetnek. El Salvadorban például azt tanácsolta a kormány a nőknek, hogy 2018-ig ne essenek teherbe. Hatóságok szerint a vírus jelentette veszélyt összefogással lehetne csökkenteni.
Fotó: Europress / Marvin Recinos - AFP
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság január végén írt levelet a nemzeti bizottságoknak, mely szerint a szervezet orvosai folyamatosan tanulmányozzák a betegséget – és szerintük a Zika-vírus nem jelenthet akadályt a nyári játékokon.

Az elmúlt hetekben megsokszorozódott az az aggodalom, hogy a vírus nem csak csípés útján, hanem szexuálisan is terjedhet – Dallasban fel is jegyeztek egy ilyen esetet. Az amerikai egészségügyi hatóság ezért azt tanácsolta az olimpiára utazó férfiaknak, hogy tartózkodjanak a szexuális kapcsolat létesítéséről, vagy használjanak óvszert.

Latin-amerikai ország most először lesz a nyári olimpia házigazdája. Brazília eredetileg 380 ezernél is több turistával számolt a játékok ideje alatt, amely a recesszióba süllyedt gazdaságnak hatalmas lökést jelenthetne. A vírus miatt azonban sportolók, stábtagok, nézők és szponzorok nagyobb csoportja is kihagyhatja az utazást. A betegségre ugyanis még nincs oltás vagy orvosság – bár német kutatók már kikísérleteztek egy technológiát, amellyel gyorsabban fel lehet fedezni a fertőzést. Az oltószer előállítása viszont már etikai problémákba ütközne: terhes nőkön kéne tesztelni  – írja a Huffington Post.