Lefoglalta az olasz rendőrség Mussolini Feket Tűz nevű hajóját, melyet a vezető előszeretettel használt szerelmi légyottokra kedvesével, Clara Petaccival. Korunk legnagyobb olasz maffiaperéig és illegális migráns-munkaerő alkalmazásáig is visszavezethetőek a szálak.
Mussolini még  1943-ban süllyesztette el egyik kedvenc hajóját, mivel attól tartott, hogy német kézbe kerülhet. Azóta kevés hírverést kapott a történelmi bárka.

Ám a hajó újra felbukkant, mikor a Captal Mafia olasz gengszterper fővádlottjának értékeit összeírták a bíróságon. Salvatore Squillante olasz vállalkozó 28 millió eurós értékű vagyona a történelmi hajón kívül egy kastélyt, több lakást, luxusautókat, római ingatlanokat és két másik hajót is rejtett - derült ki az olasz Rai News internetes portál jelentéséből.
Mussolini, aki 1922-1943 között hazája fasiszta diktátora volt, korábban a brit titkosszolgálat jól fizetett ügynökeként működött az I. világháború idején. A korabeli dokumentumokból kiderül, hogy 1917-ben a brit elhárítás, az MI5 hatalmas összeget, heti száz fontot fizetett az akkoriban újságszerkesztőként tevékenykedő 34 éves Mussolininak. Ez ma hatezer fontos (1,72 millió forint) heti fizetésnek felelne meg. Mussolini cserébe vállalta, hogy Milánóban kiadott befolyásos lapjában folyamatos háborús propagandát közöl. (Fotó: MTI/AP)
A szerelemhajót eredetileg II. Koniginnek hívták, az olasz diktátor Alessandro Parisi fasiszta barátjától kapta ajándékba.

A hajó a híres német Abeking & Rasmussen cég gyártotta, és egy tipikus holland kétárbócos vitorlásra emlékeztet.

A fasiszta rezsim végnapjain Mussolini - attól tartva, hogy német kézre kerül - elsüllyesztette a hajót, a nácik bukása után viszont megtalálták, kiemelték a tenger mélyéről, felújították és Serenellának nevezték el. Rengeteg tulajdonosa volt, míg az olasz vállalkozónál kötött ki.
Fiamma nera
Squillantéról, a hajó legfrissebb tulajdonosáról annyit érdemes tudni, hogy egy '93-as banki csalás után kezdett komolyabban érdeklődni utána az olasz rendőrség.

Gyanús üzleteiből arra következtettek, hogy kapcsolatban állhat egy volt neo-fasiszta vezető maffiabandájával. Mikor a maffiaper fővádlottja lett, összeírták és lefoglalták az összes vagyonát.

A Capital Mafia pere múlt novemberben kezdődött, római korrupt politikusok leleplezésének céljából. A menekültszállókón keresztül a szeméttelepek építéséig gazdasági együttműködések sorozatát vélték felfedezni helyi politikusok és olyan üzletemberek között, akik komoly maffiózó körökben is ügyködtek.

A legújabb leleplezés során kiderült, hogy migránsokkal végeztettek olcsóbban olyan munkákat, amelyekre eredetileg exdrogosokat vettek volna fel.