Hétfőn egy gyerekkórházat, egy iskolát és más polgári célpontokat is lebombáztak a szíriai felkelők kezén lévő, török határ közeli Azáz városban. Gyerek is meghaltak.

Délelőtt egy másik kórházat is légitámadás ért a polgárháború sújtotta Szíriában. A helyiek azt mondták, legalább öt rakéta csapódott a belvárosban fekvő gyermekkórházba és a közelben lévő iskolába, ahol a heves harcok elől elmenekült szíriaiaknak nyújtanak menedéket. Azáz déli részén egy menekültszállást is bombáztak. A támadást helyiek szerint orosz vadászgépek indították.

Egy helyi orvos azt mondta, két gyerek meghalt, és több tucatnyi rémült gyereket mentettek ki a kórházból, és a mentők sok sebesültet szállítottak Törökországba, hogy ellássák őket.

Az utóbbi napokban több tízezren menekültek Azázba, amely a szíriai felkelők utolsó bástyája a török határ közelében. A várostól nyolc kilométerre fekszik az Oncupinar határátkelőhely, amely több napja zárva van, és ahol több ezren várakoznak.

Korábban egy másik, az Orvosok Határok Nélkül támogatta kórházat is bombatámadás ért: ott heten meghaltak és az segélyszervezet nyolc munkatársa eltűnt.

Aleppó északi részein heves harcok folynak a szíriai elnökhöz hű erők és az ellenük lázadók között. A kormányhadsereget támogató orosz légierő folyamatosan bombázza a területet.

A szíriai felkelőket a kurd milíciák és a szíriai hadsereg is ki akarja szorítani a török határ közelében lévő térségből. A kurdok nyugat felől, a szíriai kormányerők délről támadnak – írja az MTI.