Helikoptereket és mentőosztagokat küldött a hadsereg a tíz indiai katona felkutatására, akik valószínűleg a hó fogságába estek Kasmírban egy lavina után.
Illusztráció
A katonák csaknem 6 ezer méteres magasságban tűntek el, a Sziacsen-gleccser vidékén, amelynek birtoklásáért India és Pakisztán 1984 óta többször is harcolt egymással.

A Karakorum-hegységben, a Kasmír régió északi részén levonuló Sziacsen-gleccser környéke a világ legmagasabban elterülő militarizált zónája. India és Pakisztán több ezer katonát állomásoztat, gyakran 6 kilométernél is nagyobb magasságban, olyan gleccserveszélyes területen, ahol a hőmérséklet mínusz 60 fok alatti is lehet.

A két szemben álló hadsereg tagjai közül többen haltak már meg a fagy, a magassági betegség és a hegyekről lezúduló hó miatt, mint a fegyveres összecsapásokban.  A gleccser pakisztáni oldalán 2012-ben egy lavina 140 embert, köztük 129 katonát ölt meg - írja az MTI.

A gleccser ellenőrzésének katonai szakértők többsége szerint egyébként nincs stratégiai jelentősége.

Kasmír hovatartozásának kérdése viszont az elmúlt hét évtized során a legnagyobb konfliktusforrás volt India és Pakisztán között. Már három háborút vívtak egymással, amiből kettő a terület birtoklásáért folyt.

MTI