Az elmúlt másfél évtizedben jelentős változás zajlott le a hazai múzeumok életében. Ennek kulcsfogalmai a következők: látogatóbarát, a társadalmi felelősségvállalás, a legszélesebben értelmezett társadalmi szerepvállalás és a hasznosság igazolása. Mindez teljesen átalakította a múzeumi munka szerkezetét. Múzeumpedagógiai foglalkozások, rendezvények sokasága, új látogatói csoportok bevonásának kísérletei, hátrányos helyzetű rétegek számára speciális programok kidolgozása és így tovább. E fordulattal a hazai múzeumok sok tekintetben a nyugat-európai intézményeket követik.
A változás során jelentősen módosult, mit gondolunk a múzeum fő feladatának. Kissé leegyszerűsítve két modell viaskodik egymással. Az egyik a kikapcsolódás, a szórakozás, a szórakoztatva tanulás helyének látja a múzeumokat, a másik a tudományos kutatásokat és az intézmény tudományos jellegét hangsúlyozza. Míg a korábbi években inkább az előbbi felé billent a mérleg nyelve, addig újabban a visszarendeződés jelei is tapasztalhatók. Úgy tűnik, mintha egy új korszak kezdetén állnánk. Európa múzeumaiban is egyre többet panaszkodnak a kollégák, hogy nincs idő a múzeum alapfeladatainak ellátására, a gyűjteményekre és a tudományos feldolgozásra. Az osztrák múzeumok szövetsége például a Neues Museum 15/3. számát e témának szentelte. Ősszel a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum választotta konferencia témájául, hogy hiteles hely-e a múzeum.

Egyre sürgetőbb, hogy egyensúlyt teremtsünk a feldolgozó munka és a legszélesebb értelemben vett bemutatás között. De lehet-e? S hogyan?

E probléma és a lehetséges megoldások megvitatása érdekében szakmai tanácskozást szervez a Déri Múzeum a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2016. február 24-25-én. 

A konferencián előadást tartanak:

Árpádházy-Godó Csaba (informatikus, pszichológus)
Bereczki Ibolya (Szabadtéri Néprajzi Múzeum)
Dani János (Déri Múzeum)
Fogas Ottó (Móra Ferenc Múzeum)
Gréczi Emőke (MúzeumCafé főszerkesztője)
Havasi Bálint (Balatoni Múzeum)
Káldy Mária (MOKK)
Kalla Zsuzsa (Petőfi Irodalmi Múzeum)
Lakner Lajos (Déri Múzeum)
Pattantyús Manga (Szépművészeti Múzeum)Pusztai Tamás (Herman Ottó Múzeum)
Ratkó Lujza (Jósa András Múzeum)
Reznák Erzsébet (Kossuth Múzeum)
Székely Zoltán (Hansági Múzeum)
Tóth Kálmán (Savaria Múzeum)
Varga Benedek (Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár)
Wilhelm Gábor (Néprajzi Múzeum)

A felkért előadókon túl számítunk a hallgatók aktív részvételére, ezért három előadásonként egy óra vita következik, amin mindenki kifejtheti véleményét, vitatkozhat az előadókkal, megerősítheti, vagy épp kiegészítheti az elhangzottakat.

A konferencia részvételi díja: 6.500 Ft

A jelentkezés határidő: 2016. február 15.

A részvételi díjat kérjük 2016. február 15-ig a következő számlaszámra átutalni: 11738008-15372356. 
A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: részvételi díj. 
A regisztrációs lapon kérjük a számlázási adatok pontos feltüntetését.

Technikai kérdésekkel kérjük forduljon Hajzer Gizella közművelődési munkatárshoz.
E-mail: hajzer.gizella@derimuzeum.hu. Telefon: +36 20 316 1275.

Egyéb kérdésekkel dr. Lakner Lajos tudományos igazgatót kereshetik: lakner.lajos@derimuzeum.hu.