Levelek és közös fotók százai kerültek nyilvánosságra, amelyek II. János Pál pápa szoros és rendhagyó kapcsolatát mutatják be egy amerikai nővel, Anna-Teresa Tymienieckával. A kapcsolat több, mint harminc évig tartott, és szakértők szerint új képet fest fel a modern idők egyik legnépszerűbb pápájáról.
Fotó: Europress / Luke Frazza - AFP
Anna-Teresa Tymieniecka Lengyelországban született, de rövidesen amerikai állampolgárrá vált. Itt ment férjhez, és itt vált elismert filozófussá is. A leveleket és fotókat pár évvel a halála előtt a Lengyel Nemzeti Múzeumnak adta el – írja a BBC.

A levelek egy eddig ismeretlen, érzelmes emberi oldalát mutatják a 2005-ben meghalt II. János Pál pápának. A levelekben nem esik arról szó vagy utalás, hogy a pápa megszegte volna cölibátusi fogadalmát – a kapcsolat sokkal inkább a szoros érzelmekről szólt.

A barátság még 1973-ban kezdődött, mikor a már férjezett, ötven éves Tymieniecka felkereste az akkor még csak bíboros Karol Wojtylát, Krakkó érsekét. A nő az érsek filozófiai könyvéről szeretett volna beszélgetni, ezért az Amerikai Egyesült Államokból Lengyelországba utazott.

Nem sokkal az első találkozás után levelezni kezdtek. Kezdetben Wojtyla hivatalos hangnemben írt levelet, de ahogy egyre szorosabbá vált a barátságuk, úgy lettek egyre személyesebbek a levelek is. Eldöntötték, hogy közösen kibővítik a bíboros könyvét, emiatt pedig a rendszeres levelezés mellett gyakran kellett személyesen találkozniuk – hol egy titkár jelenlétében, hol pedig csak kettesben.

1974-ben a leendő pápa azt írta, hogy újraolvasta Tymieniecka négy levelét, mert „annyira fontosak és személyesek voltak”.
Fotó: Europress / Damien Meyer - AFP
A levelek mellett számtalan fotó is nyilvánosságra került – ezeken Karol Wojtyla személyes, nyugodt énje látható. Többször is meghívta Tymienieckát egy-egy országjárásra vagy síelésre, és egyszer egy kempingezésre is csatlakozott hozzájuk. Néhány kép pedig azt az időszakot mutatja be, mikor a nő meglátogatta a bíborost a Vatikánban.

1976-ban Wojtyla bíboros egy katolikus konferenciára érkezett az Egyesült Államokba – ez idő alatt Tymieniecka kérésére a nővel és családjával élt New Englandi házukban.

A levelek alapján a nő felfedhette erős érzelmeit a pápa előtt, mert a későbbi II. János Pál leveleiből azt lehet kiolvasni, hogy azzal küzdött, hogyan tudnának egy érzelmes barátságot fenntartani a katolikus törvényeknek megfelelően. Egy 1976-os levelében a következőket írta:

„Drága Teresám, megkaptam mindhárom leveledet. Azt írod, szétszakadsz, de ezekre a szavakra nem találok választ.”

Később a nőt isten ajándékának nevezi.

Tymieniecka 2008-ban, hat évvel a halála előtt adta el a pápától kapott leveleit a könyvtárnak – hogy azokkal a levelekkel mi történt, amelyeket ő írt II. János Pálnak, nincsenek egyértelmű információk.

Marsha Malinowski részt vett a levéleladási tárgyalásokon, és azt mondta, szerinte a nő a kapcsolatuk elején beleszeretett Wojtyla bíborosba. Mint mondja, ezt tökéletesen tükrözi a levelezésük is.

Egy másik alkalommal, 1976 szeptemberében a levéllel együtt a bíboros egy vallási jelképpel ellátott, értékes nyakláncot is küldött a nőnek, amelyet még az édesapjától kapott – írja az Independent.
Fotó: Europress / Alberto Pizzoli - AFP
„Múlt év óta keresem a választ azokra a szavakra, hogy „hozzád tartozom.” Most végre, mielőtt elhagynám Lengyelországot, megtaláltam, hogyan fejezhetném ezt ki: egy nyaklánccal. Így bármilyen helyzetben elfogadlak és magam mellett érezlek, akár távol vagy, akár közel.”

1978-as pápai megválasztása után sem szakadt meg a levelezés, mivel II. János Pál pápa azonnal Tymienieckának írt: folytatódhat közöttük a levelezés. Emellett megígérte, hogy ebben az új életszakaszában is mindenre emlékezni fog.

Bíborosként még több közeli női ismerőse is volt, Wanda Poltawska pszichiáterrel szintén évtizedekig levelezett. Tymienieckával való kapcsolata azonban mégis más: a levelek sokkal érzelmesebbek, sokszor a kapcsolatuk jelentését boncolgatják.

II. János Pál pápa 2005-ben, 27 évnyi pápaság után halt meg. 2014-ben avatták szentté.

A Lengyel Nemzeti Könyvtár szerint a pápa és a filozófusnő kapcsolata egy szoros barátság, amely végigkísérte a pápa életét.