Rashied Amini-vel két éve közölte a barátnője, hogy szakítani szeretne vele. A férfi meg szerette volna menteni a kapcsolatukat, de nem a hagyományos utat választotta: matematikai bizonyságot szeretett volna szerezni arra, hogy együtt kell maradniuk.
A 30 éves férfi ekkor a NASA Sugárhajtású Laboratóriumában dolgozott rendszermérnökként. Tudta, hogyan kell algoritmusok segítségével olyan modelleket létrehozni, amellyel egy-egy űrküldetés lépéseit lehet megjósolni. Ezért arra gondolt, ugyanezzel a modellel talán a szívügyekben is előre meg tud állapítani pár fontos tényezőt – írja az MLive.

Amini nemrég visszatért a Washington Egyetemre, ahol asztrofizikából szerez doktorátust, közben pedig fejlesztgette a kapcsolatjósló rendszerét. Az eredményt pénteken hozta nyilvánosságra. A Nanaya.co honlapon azt állítja: meg tudja becsülni, hogy a felhasználó mikor találja meg az ideális párját, nagy valószínűséggel hol kerül sor az első nagy találkozásra, mikor kell összeköltözniük, és mennyire lesznek boldogak a kapcsolatukban. Ezen kívül van egy olyan szekció, amely azt mutatja meg, hogyan kell a felhasználónak megváltoztatnia a viselkedését, kivel és hol ismerkedjen azért, hogy növelje az ideális pár megtalálásához kellő esélyeit. Az oldal jelenleg ingyenes.


A férfit már jó ideje foglalkoztatta a jósló modell megalkotása, és azt is látta, hogy nem ritka, hogy egy személyes döntést gyakran a tudományra és az információkra alapozva hozunk meg. De mivel a romantika nagyon szubjektív terep, nagyon nehéz lenne csak egyszerű adatok alapján felhúzni a képletet.

A honlapon a felhasználók először egy romantikára vonatkozó személyiségtesztet tölthetnek ki. Ezt követően olyan kérdések következnek, amelyek az életvitel-preferenciákra, az értékekre, a jövőbeli célokra és a szingli létből fakadó tapasztalatokra vonatkoznak.

A Nanaya különbözik a többi társkereső oldaltól, melyek közt szintén vannak olyanok, amelyek algoritmusokat használnak ahhoz, hogy összekössék a partnerjelölteket. A honlap jóslatai ugyanis a felhasználók minden válaszából nyert adatra támaszkodik – a béta verzió elkészítéséig közel 22 ezer ember töltötte ki a személyiségtesztet.
Amini céljai közt szerepel, hogy egy „maradjunk együtt vagy szakítsunk” aloldalt is csatol a honlaphoz, ehhez azonban legalább 100 ezer felhasználó adatait szeretné összegyűjteni, hogy ez a részlet is hitelesen tudjon jósolni. Az oldal célközönsége a húszas, harmincas korosztály, akik a legtöbbet gondolkodnak azon, hogy kapcsolatban maradjanak, vagy megpróbálják mással.

A 33 éves Roman Solowski kollegalitásból töltötte ki korábban Amini kezdetleges kérdőívét. Ebben az időben a férfi már közel másfél éve élt kapcsolatban a barátnőjével. Az eredményei azt mutatták, hogy 35 éves koráig boldogan fognak együtt élni, de ezt követően a férfi egyedülállóként lesz boldogabb. Solowski ennek ellenére összeházasodott a barátnőjével – akinek sosem mutatta meg az eredményeket, mivel nem akart ezzel gondot okozni.

Amini szerint kollégája eredményei nem azt jelentik, hogy végül fel fog bomlani a házassága. Mindössze arról szólnak, hogy lehet, hogy a férfi jobban járna, ha két év múlva kilépne majd a kapcsolatából.
Bill Wing a St. Louis-i Kapcsolatközpont egyik alapítója, több, mint 35 éve ad párkapcsolati tanácsokat a pácienseinek. Szerinte az emberek 35 éves korukban nyughatatlanná válnak – ilyenkor érdemes dolgozniuk a kapcsolatuk megmentéséért. Wing szerint Amini honlapja nagyszerű lehet olyankor, mikor a felhasználók egész életükre potenciális partnert keresnek. Szerinte ugyanis sokszor sokan azért nem lépnek ki a kapcsolatukból, mert már megszokták a partnerüket.

„Nem akarsz továbblépni, mert attól félsz, hogy van-e egyáltalán még valaki, akivel sikerülhetne.” – mesélte a férfi a nála megforduló párok gondolkodásáról. Szerinte házasságtól függetlenül a felmerülő problémák kétharmada örök és feloldhatatlan lesz – a hosszú távú siker azon múlik, hogy a párok tudják-e kezelni ezeket a különbségeket. Erre pedig Wing szerint nincs algoritmus.

Amini kapcsolata a matematika ellenére is véget ért. A 30éves férfi a nyáron védi meg disszertációját, majd visszatér a NASA-hoz. Amíg heti száz órát dolgozott a honlapon és a disszertáción, nem volt ideje randevúzni. De nem esik kétségbe: az algoritmus alapján 31-32 évesen fog megállapodni új párjával. Addig még van egy-két éve.