A keresztény emberre leselkedő kísértésekről beszélt Ferenc pápa a mexikói Ecatepecben bemutatott szentmisén. Az igazi boldogság forrása a másokról való gondoskodás - mondta.
A pápa Mexikóvárosból helikopteren érkezett az ország második legnépesebb városába, ahol több mint 300 ezer ember gyűlt össze az egyetemi negyed területén, ahol a szentmisét tartotta. Arra buzdította híveit: nyissák ki szemüket, hogy lássák a világ igazságtalanságait, azt, hogy az „Isten nagy álma és terve” miként foszlik szét egy olyan társadalomban, amelyet a „kevesek” sajátítanak ki maguknak, megfosztva másokat a javaktól és a méltóságuktól.

Ferenc pápa három olyan kísértést nevezett meg, amellyel szerinte a keresztény embernek nap mint nap meg kellene küzdenie: az első a gazdagság, az a vágy, hogy kenyerét mások szenvedése által szerezze meg. A második a hiúság: olyan hamis tekintélyre való törekvés, amely mások lekicsinylésén alapul. A harmadik a gőg, az hogy valaki felsőbbrendűnek tartja magát. Ez a három kísértés megpróbálja tönkretenni az embert – mondta a pápa. Arra ösztönözte a hívőket, hogy vizsgálják meg, mennyire engedtek ezeknek a kísértéseknek.

Az igazi boldogság forrása a másokról való gondoskodás, mások méltóságának a megóvása.  „Jézust választottuk, nem az ördögöt, az ő nyomdokain kívánunk haladni, de tudjuk, hogy ez nem könnyű” – mondta Ferenc pápa.