Naponta 7500 ember hal meg a rák valamely fajtájának köszönhetően Kínában. Az esetek legnagyobb részében a tüdőrák lesz végzetes. Mindezért a dohányzást, illetve a környezetszennyezést okolják a kutatók.
A túlzott légszennyezettségnek is nagy szerepe van (Forrás: Manufacturing.net)
A pekingi nemzeti rákkutató központ a legújabb tanulmányát a Cancer Journal for Clinicians című szaklapban publikálta. A tudósok elmondták, hogy a megbetegedésekért a környezetszennyezés, a krónikus fertőzések és a dohányzás okolható.

Az elmúlt egy évben körülbelül 4,3 millió rákos megbetegedést regisztráltak Kínában. Ez azt jelenti, hogy naponta tizenkétezer új esetet jegyeztek fel abban az országban, ahol 1,37 milliárd laknak. A tavalyi évben 2,8 millióan haltak meg daganatos megbetegedések következtében.

A tanulmány szerzői kifejtették, hogy nők esetében a mellrák a legjellemzőbb, az újonnan feljegyzettek tizenöt százalékát teszi ez ki. A férfiak esetében pedig a tüdőrák után, a nyelőcső-, gyomor-, a máj-, illetve a vastag- és végbélrák jár az élen a daganatos megbetegedések között. Elmondták azt is, a férfiaknál jellemzően kisebb a túlélési arány. Százezer esetből 166 válik gyógyíthatatlanná. Ez a szám pedig kétszer akkora, mint a nők esetében.

Több tényező is felelőssé tehető a végzetes daganatos megbetegedések kialakulásában. A leggyakoribb okok azonban "a gyomor, máj és méhnyak krónikus fertőzése", a dohányzás és a levegő súlyos szennyezettsége. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy az utóbbi időben hány alkalommal lehetett hallani, hogy a világ legnépesebb országában a legmagasabb szintű szmog riadó van érvényben.

Ezenkívül az elöregedő társadalom is hatalmas szerepet játszik a halálozások számában. Az idősek száma rövid idő alatt, nagyot ugrott Kínában.

A kutatáshoz 72 intézet adataiból vették az anyagot és a tudósok a 2009-2011 közötti időszak alatt feljegyzett esetek alapján következtettek a tanulmányukban.