Szerte a világon sok olyan gyepmesteri telep akad, ahol altatással oldják meg az újabb és újabb gazdátlanná vált állatok elhelyezését, így évente igen sok kutya pusztul el csak azért, mert nem fogadják be időben. A leendő gazdik általában a szép kutyákat részesítik előnyben, egy kis szőrnyírás pedig több kutya életét is megmentette már ilyen módon.
Sokan nem is veszik észre az egyébként életvidám és kedves természetű, de átlagos küllemű kutyákat a menhelyeken (Forrás: popnews.ca)
A gyepmesteri telepekre bekerült kutyák egy része eleve igen rossz állapotban van – néhány éve például egy egyébként fenséges küllemű, fajtatiszta szamojéd kutyát azért altattak volna el új gazdája szerint, mert az állat szőre olyan csapzott és csutakos volt, hogy senki nem nézte volna ki belőle, hogy valójában egy kifejezetten szép kutyáról van szó. Egyre többen ismerik azonban fel, hogy a bekerült kutyák „kozmetikázása” legalább annyira fontos, mint például a különböző örökbefogadó akciók megszervezése. Az alábbi videókon szereplő valamennyi kutya hamar gazdára talált, miután a kutyakozmetikus a viszonytagságok során „megcsúnyult” szőrzetet kicsit kiigazította.

Charlie új élete

A videón látható Charlie nevű kutyát egy út mentén találták meg, így került egy gyepmesteri telepre. mivel a telepen rendszeresen altattak, a kutya élete egészen addig veszélyben forgott, amíg – egy kis kozmetikát követően két nappal – az állat új gazdához nem került.


Maggie

A fél szemére vak kutyának eleve kevesebb esélye volt az örökbefogadásra, mivel pedig a bundája is szörnyű állapotban volt, így aligha akadt volna olyan család, amely kedvencként szemeli ki a kutyust. A kozmetikus azonban megszabadította az állatot a fürtökbe ragadt, ápolatlan szőrcsomóktól, így az elegáns, kedves szuka kutyát végül örökbe fogadták.


Joey

A Joey-hoz hasonló „átlagos” kinézetű kutyáknak nagyon kevés az esélyük arra, hogy valaki felfigyeljen rájuk. Amint azonban előkerül a koszos szőrtömeg alól az életvidám, csillogó szemű kiskutya, a helyzet gyökeresen megváltozik. Joey életét is a szőrnyírás menthette meg.


Bailey

Bailey szörnyű körülmények között tengette az életét az utcán, s azt még csak sejteni sem lehet, hogy ezt megelőzően milyen viszontagságoknak volt kivéte. Hogy végül szerető otthonra lelt, abban nagy szerepe lehetett a kutyakozmetikusnak is...