A Jobbik szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) feladata nem az, hogy intézményvezetőket és pedagógusokat vegzáljon, hanem, hogy biztosítsa a normális munkavégzés körülményeit - mondta Dúró Dóra, a kulturális bizottság jobbikos elnöke pénteki sajtótájékoztatóján.
Az ellenzéki politikus szerint "pártállami módszerekkel", működik a Klik, mert korábban a miskolci Herman Ottó Gimnázium tiltakozásához csatlakozott tantestületeket fenyegették meg, amit pedig Pukli Istvánnal, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatójával tettek, "az minden határon túlmegy".

"Nem az lenne a Kliknek a feladata, hogy az intézményvezetőket, illetve a pedagógusokat vegzálja, hanem, hogy biztosítsa  a normális munkavégzés körülményeit" - jelentette ki Dúró Dóra.
Kérdésre válaszolva hozzátette: több helyről is érkezett a Jobbikhoz olyan jelzés, hogy megfenyegettek pedagógusokat, így nem csak Pukli Istvánról van szó, hanem egy országos jelenségről.  Szintén kérdésre válaszolva elmondta: Pukli István meghívására részt vett a Teleki Blanka Gimnázium 2013-2014-es tanévzáróján, és ezt a látogatást a Klik előzetesen engedélyezte.

Dúró Dóra hangsúlyozta: a Jobbik szerint az oktatási tárgyalások során nem lehetnek tabutémák, ugyanakkor a kormány a tankönyvpiac államosítását és a Klik fenntartását is megkérdőjelezhetetlennek tartja.

Kedden az Index arról számolt be, hogy a civil közoktatási platform aznapi alakuló ülésén Pukli István újságíróknak felolvasta a Klik levelét, amely szerint a tankerületi vezető vizsgálatot indított a február 3-án elmaradt tanórák ügyében, és "óriási mennyiségű" dokumentum összegyűjtését kérte tőle párórás határidővel.

A Klik szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében visszautasította az igazgató "vádjait". Azt írták, hogy a gimnázium igazgatója, Pukli István tudatosan félrevezeti a közvéleményt, amikor azt sejteti, hogy a Klik valamiféle nyomásgyakorlás miatt vizsgálja, maradtak-e el indokolatlanul órák február 3-án. A Klik az ügy végére akar járni, mert a diákok érdeke az első, és az iskolában minden mást megelőz - fogalmaztak.

Forrás: MTI