Szakemberek fontos felfedezésnek a mintegy 200 nagymacska jelenlétét az afrikai kontinens oroszlánpopulációjának drámai mértékű csökkenése fényében.
Képünk illusztráció (Fotó: AFP)
A helyi lakosok már korábban beszámoltak oroszlánok jelenlétéről az etióp-szudáni határon fekvő Alatash Nemzeti Parkban, a térségben elrejtett kamerák most először rögzítették az állatokat - jelentette be az oroszlánfaj megőrzésére alakult Born Free nevű csoport.

"Mivel az oroszlánok száma meredeken csökken az afrikai kontinensen, az eddig ismeretlen populáció felfedezése hatalmas jelentőséggel bír" - olvasható a csoport közleményében.

Hans Bauer, az Oxfordi Egyetem vadvédelmi szakembere, aki az oroszlánok felkutatását célzó etiópiai expedíciót vezette, úgy véli, hogy mintegy 10 és 200 közé tehető az oroszlánok száma a térségben, mintegy tízezer négyzetkilométernyi területen, közülük 27-54 élhet az Alatash park területén.

Az oroszlánokat veszélyeztetett fajként tartja számon a természet Védelmi Világszervezet (IUCN) vörös listája. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) októberben megjelent tanulmány szerint manapság mintegy húszezer egyed élhet az afrikai kontinensen, de 20 éven belül többségük kipusztulhat.

Etiópiában, Afrika második legnépesebb államában nagyjából ezer abesszin oroszlán él, amely jellegzetes fekete sörényéről ismert. Az abesszin oroszlán a néha etióp császár Hailé Szelasszié szimbóluma volt, az állatról dalt írt Bob Marley.

MTI