Semmilyen más betegségtől nem rettegünk annyira, mint a ráktól. Megfelelő életmóddal azonban a megbetegedés kockázatát csökkenteni lehet, de ez sem garancia semmire. A rocklegenda David Bowie, a Motörhead énekese, Lemmy Kilmister vagy a Harry Potter-sztár Alan Rickman: ők mind nemrég haltak meg rákban.
Fotó: Europress- Jorge Guerrero/AFP
Németországban a rosszindulatú daganat a második leggyakoribb halálok, egyedül csak a szívérrendszeri megbetegedésekben hal meg még több ember. A megbetegedések száma pedig még magasabb. Élete során minden második férfi és majdnem minden második nő lesz rákos, körülbelül 500 000 ember évente - írja a Spiegel.

Gyakran a gének határoznak a betegség kialakulásának esélyéről, de sok rákfajta kialakulásának rizikóját az életmód is befolyásolja, mondta egy szakértő a rák világnapja alkalmából.

Sok kutatónak az a véleménye, hogy a rosszindulatú daganatok fele elkerülhető lenne, ha az emberek nem dohányoznának, lemondanának az alkoholról, figyelnének a táplálkozásukra, sportolnának és vékonyak maradnának. Rudolf Kaaks a heidelbergi Rákkutató Intézettől azt mondta, hogy „a sors természetesen szerepet játszik ebben, de lehet ezt nagyon befolyásolni is.”

Az egyéni tényezők

Németországban minden ötödik rákos esetért a dohányzás a felelős, mondta Kaaks. A tüdő-, torok-, nyelőcső-, és húgyhólyagrák aránya a szakértő szerint még sokkal magasabb. Ráadásul a tüdőrák nagyon gyakran halállal végződik.

A dohányzás az első számú gyilkos, ha a rák okozta halálról beszélünk - mondta Kaaks.

A német ráktársaság főtitkára, Johannes Bruns is azt mondta, hogy a dohányfogyasztók viszonylag kevés lehetőséget adnak a rák hatásos megelőzésére – ugyanis a nemdohányozás lenne ebből az egyik lehetőség.  

Kevesen tudják, hogy a túlsúly és a rák között összefüggés van. Egy becslés alapján a rákos esetek legalább 5-6 százaléka a túlsúlyra vezethető vissza. Azt mondta a szakértő, hogy „a rákfajták listája, amelyeknek a keletkezésénél a túlsúly valószínűleg szerepet játszik, mindig egyre hosszabb lesz.” Ráadásul itt nem csak a kövérség számít rizikótényezőnek, hanem még vékony embereknél is, ha sok a testzsír (például a hason), akkor az is emeli a rák kialakulásának esélyét.

Bruns viszont ezt az összefüggést óvatosan kezeli. A súly ugyan lehet egy rizikótényezője a rák kialakulásának, de azt senki sem tudja megmondani, hogy ez a rizikó mekkora testsúlytól emelkedik.

A helytelen táplálkozás a rákos esetek 10 százalékánál játszik szerepet. De van olyan élelmiszer is, ami valamennyire véd a ráktól.  Jól dokumentált például a vörös húsok káros hatása és az élelmi rostok védő hatása, mondta Kaaks.
Fotó: Europress- Christopher Furlong/GettyImages
A WHO arra figyelmeztet, hogy aki sok feldolgozott húst eszik, például virslit vagy sonkát, annál növekszik a bélrák kialakulásának kockázata. A táplálkozásszakértők szerint azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a hús vasat is és fontos vitaminokat is tartalmaz.

A mozgás, a test aktivitása bizonyítottan csökkenti a bél-, és a mellrák kialakulásának esélyét. Azonban lehetséges, hogy ez sok más rákfajtára is érvényes. Ezt azonban még meg kellene vizsgálniuk a tudósoknak.

A rákos esetek 4-5 százaléka az alkoholfogyasztásra vezethető vissza. Főleg az alkohol és a dohányzás kombinációja veszélyes, figyelmeztetett Kaaks. Bruns meg van győződve arról, hogy az alkohol nagy adagban méreg, és ha a szint a küszöbértéket elérte, akkor a test már nem lesz képes ezt kezelni és így rák alakul ki.
Fotó: Europress-Joe Klamar / AFP
Az UV-sugárzás is veszélyes. A leégés a bőrrák egyik fő rizikófaktora. A melanóma 90 százaléka valószínűleg erre vezethető vissza. Kaaks szerint ezért nagyon fontos megelőzni a leégést. A vörös hajú, világos bőrűeknek különösen védekezniük kell. „De azért nem kell odáig elmenni, hogy napsütésnél a pincében üljünk, és csak esténként menjünk ki” – mondta Kaaks.  Elvégre a napfény szerepe jelentős a D-vitamin ellátásban.

Azonban néhány rákfajtánál a vírusok és a baktériumok is fontos szerepet játszanak. Például a méhnyakrák kialakulásáért szinte minden esetben a HPV-fertőzés a felelős. Ez ellen védőoltással lehet védekezni, azonban  ennek az első szexuális aktus előtt kellene megtörténnie. A legismertebb kórokozóknak számít a Hepatitis-B és C vírus is.

Fontos a korai felismerés

Fontos, hogy mindenki rendszeresen járjon megelőző vizsgálatokra, hogy megtegye a legfontosabb intézkedéseket a rák kialakulásának megelőzésére. Mert ha a rák mégis kialakul, akkor azt az ilyen vizsgálatokon, szűréseken keresztül idejében fel lehet ismerni - és ilyenkor nagyobb eséllyel gyógyítható is.