A cseh miniszterelnök szerint a munkaerő szabad mozgása alapvető feltétele a versenyképesség megőrzésének az Európai Unióban.
"A szociális dömping elleni harcot nem szabadna összetéveszteni az egyes nemzeti munkapiacok egyoldalú védelmével" - jelentette ki Sobotka a visegrádi négyek érdekegyeztető tanácsa képviselőinek első közös tanácskozásán kedden a Prága melletti Kamenicében. A tanácskozás fő témája a munkaerő szabad mozgása.

A cseh kormányfő úgy vélekedett, hogy a munkaerő szabad mozgása alapvető feltétele a versenyképesség megőrzésének az Európai Unióban. A felmerült problémákat nem a vonatkozó európai rendelet módosításával, hanem a szabályok következetesebb betartásával kellene megoldani - jelentette ki.

Szociális dömpingnek nevezik azt a jelenséget, amikor a termelési költségek csökkentése érdekében a munkaadó a hazainál olcsóbb, külföldi munkaerőt alkalmaz. Az Európai Unión belül például gyakran ilyen jelenségnek minősíthető a kelet-európai munkaerő alkalmazása a nyugat-európai gazdaságokban.

A téma Nagy-Britanniának az Európai Unióval szemben támasztott reformkövetelései kapcsán került az előtérbe. London egyoldalúan szeretné megnyirbálni a külföldieknek eddig nyújtott szociális támogatásokat. Ezt a visegrádi négyek elutasítják, és kompromisszumos megoldást szeretnének. A munkaerő szabad mozgása szerintük rendkívül fontos.

"A munkaerő és a szolgáltatások szabad mozgása szerintünk fontos feltétele a versenyképesség megőrzésének az Európai Unión belül" - hangsúlyozta Bohuslav Sobotka.

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák érdekegyeztető tanácsok képviselői most első ízben ültek össze közös tanácskozásra.  Az elképzelés az, hogy a jövőben évente legyenek ilyen fórumok.

MTI