Újabb ENSZ békefenntartók által elkövetett szexuális visszaélésekre derült fény. Feltehetően hét esetben, többször gyerekek ellen követtek el erőszakot a békefenntartók a Közép-afrikai Köztársaságban.
ENSZ békefenntartók. Illusztráció. Forrás: Europress - AFP/Issouf Sanogo
Az ENSZ közép-afrikai missziója (MINUSCA) csütörtökön közleményben tudósított a szexuális visszaélésekről. A békefenntartó misszió az ország középső részén fekvő Bambari városában azonosította a hét újabb áldozatot. A közlemény szerint az eseteket a Human Rights Watch (HRW) nevű jogvédő szervezet vette észre. A jogvédők szóltak a MINUSCA-nak január végén azért, hogy az áldozatok orvosi és pszichológiai kezelést kaphassanak, a misszió pedig vállaljon felelősséget a bűnökért.

A MINUSCA emiatt sürgősen Bambariba küldte az ENSZ belső vizsgálatait végző irodájának egyik munkatársát. A belső vizsgálat szerint öt kiskorút és egy felnőttet zsákmányoltak ki szexuálisan. A hetedik embert egyelőre még nem hallgatták ki.

Az ENSZ bejelentette, hogy a vizsgálat után 120 Bambariban állomásozó kongói katonát rendelnek haza, akik szeptember óta szolgálnak a térségben. A laktanyát azonban addig sem hagyhatják el.

Az ENSZ tavaly 69 szexuális erőszakkal kapcsolatos esetet regisztrált, amelyek a missziók keretében történtek. Ebből 22 esetben a MINUSCA tagjai is érintettek voltak – írja az MTI.