Mostantól törvény tiltja Franciaországban, hogy a boltok kidobják vagy bezúzzák azokat az ételeket, amelyet a minőség-megőrzés határideje alatt nem tudtak eladni. Ezeket a termékeket alapítványoknak és élelmiszerbankoknak kell adniuk.
A törvényt a francia parlament szerdán szavazta meg. A törvény minden 400 négyzetméternél nagyobb szupermarketre vonatkozik – írja az Independent.

Ha a boltok megszegik az új rendelkezéseket, akár 75 ezer eurós pénzbírságra, vagy két év börtönre számíthatnak.
a
Az Élelmiszerbank hálózatának egyik tagja, Jacques Bailet szerint azzal, hogy a szupermarketeket jótékonykodásra kötelezik, képesek lesznek növelni az élelmiszerek minőségét és változatosságát. Ezek az élelmiszerek ugyanis a „minőségét megőrzi” címkén jelzett dátumot lépik túl – tehát még egy rövid ideig fogyaszthatóak, csak a gyártó nem tudja már azt a minőséget garantálni, amilyet a márkával ígér. Azt mondta:

Ami a táplálkozási egyensúlyt illeti, jelenleg húshiánnyal küzdünk, valamint mindig is kevés volt a zöldségünk és a gyümölcsünk. Ez a törvény azonban remélhetőleg ad ilyen termékeket is. Ez a döntés nagyon fontos volt az élelmiszerbankoknak, így ugyanis nagy mennyiségű minőségi ételhez jutunk, egyenesen a gyártótól.

A javaslatot benyújtó Arash Derambarsh most azt tervezi, hogy az elképzelést az egész Európai Unióra is ki kéne terjeszteni. Felmérések ugyanis súlyos eredményeket mutattak az EU élelmiszerhulladék-felhalmozásáról – erről itt írt bővebben a Faktor. Azt mondta:

Ez a harc még csak most kezdődött el. Most az éttermek, pékségek, iskolai és munkahelyi menzák ételhulladék termelésével kell küzdenünk.