Az Európai Unió eddigi politikája a migrációs válság kezelésében megbukott, a külső schengeni határokat nem sikerült megvédeni, ezért új, második védővonalra van szükség - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Prágában, a visegrádi országok (V4) kormányfőinek rendkívüli találkozóját követő sajtóértekezleten. Az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója úgy látja, biztosan lesz második védvonal, hiszen az Európa Unió elmulasztotta 2014-ben a stratégia megfogalmazását: ha ezt most nem teszi meg, 2016 a katasztrófa éve lesz.
Angela Merkel jelenleg azon dolgozik, hogy Törökországgal megállapodjon, ez azonban problémás. Több Nyugat-Európai ország sem akarja, hogy a B-terv megvalósuljon, hiszen ezt azt jelentené, Görögországban torlódnának fel a migránsok - fogalmazott Kiszely Zoltán politológus a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. 

Jelenleg ugyanis napi 2 ezer fő érkezik Törökországból az államcsőd szélén álló Görögországba, ahol általános sztrájk van és lehetséges, hogy egy negyedik segélycsomagot kell nyújtani, nem akarják, hogy a migránsválság mellé egy euróválság is visszaköszönjön.

A migránsválság leginkább Ausztriát és Svédországot és Németországot érinti - húzta alá.


Földi László, az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója úgy látja, biztosan lesz második védvonal, hiszen az Európa Unió elmulasztotta 2014-ben a stratégia megfogalmazását, és ha ezt most nem teszi meg, 2016 a katasztrófa éve lesz ez, ezt pedig meg kell akadályozni.

Európát kell védeni stratégiailag, hiszen ha feltorlódik a tömeg, kezelhetetlen lesz a probléma. A V4-ek elképzelése taktikai értelemben kezelhető – szögezte le.

Hozzátette: Európának szerinte nem az euróválság a problémája, hanem a biztonság, és ha e kérdésére nem ad stratégiai választ az unió, addig politikai napi taktikázás folyik.

Azok a kontinensek, amelyek a bevándorlása építették a társadalmukat, azok most mind elzárkóznak a migrációs hullámtól. Európa pedig nyitott kapukat állított, vagyis a biztonságra nem fordított figyelmet, így nincsenek eszközei ezzel kapcsolatban lépni.

Ha 2016 elején ezt a kérdést nem stratégiailag kezeljük, akkor Európa elveszett - húzta alá.

Magyarországon fel fogjuk húzni a Román határon a kerítést, ugyanakkor a migrációnak elsősorban a görög-török vonalban kellene véget vetni - húzta alá Földi László.

Kossuth Rádió