Az észak-koreai Szohe űrközpontról a héten készített műholdfelvételek olyan üzemanyag-feltöltést mutatnak, amely a korábbi észak-koreai rakétakísérletek esetén az indítás előtt egy-két héttel történt.
Észak-Korea úgy tájékoztatta a héten az illetékes szakosított ENSZ-szervezeteket, hogy február 8-a és 25-e között készül felbocsátani egy műholdat.

A washingtoni központú Észak-Korea-figyelő intézet, a 38 North szerint szerdán és csütörtökön üzemanyag-szállító tartálykocsik érkeztek az ország északnyugati részén lévő űrközpontban az indítóállványhoz. Valószínűleg a föld alatti üzemanyag-tárolókat töltik meg. Ezek alapján helytálló lehet a rakétaindítás megadott időintervalluma.

Ezt megerősítette egy amerikai védelmi tisztségviselő is. Az amerikai hírszerzés szerint Észak-Korea helyi idő szerint hétfőre kész lehet a rakétaindítás előkészületeivel - írja az MTI.

Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken telefonon beszélt dél-koreai kollégájával, Pak Gun Hjevel, ezután Barack Obama amerikai elnök is beszélt telefonon Hszivel. A washingtoni Fehér Ház szerint egyetértettek abban, hogy a tervezett rakétaindítás provokatív és destabilizáló lépés, valamint abban, hogy nem lehet elfogadni Észak-Koreát atomhatalomként. Azt mondták, a nemzetközi közösségnek határozott és egységes választ kell adnia az észak-koreai lépésre.

Eddig megosztott volt a véleményük, hogy miként kellene reagálni Észak-Korea provokációjára. Az Egyesült Államok szigorúbb szankciókat, Kína pedig a párbeszéd szükségességét javasolta.