Erőszakos tüntetésektől tart, ezért arra kéri a görög kormányt, hogy ne létesítsenek menedékkérő-regisztrációs központot Kósz szigetén a polgármester. Eddig hárman sebesültek meg, mert tiltakoztak a központ ellen.
"Annak a veszélynek tesszük ki magunkat, hogy áldozatokat kell majd elsiratnunk, és ellenőrizhetetlen helyzetbe sodródunk" - figyelmeztetett Jorgosz Kiricisz polgármester Alekszisz Ciprasz miniszterelnökhöz intézett nyílt levelében, amelyet az ANA állami hírügynökség ismertetett.

Az Égei-tengeren, a török partok közvetlen közelében fekvő Kósz három lakosa sebesült meg a múlt héten, amikor összecsaptak a biztonsági erőkkel a regisztrációs központ megépítésére kijelölt helyszín közelében, nem sokkal azután, hogy a kormány rendőri erősítést küldött oda. Kiricisz hibának nevezte a kószi hotspot létrehozásáról hozott döntést, s arra kérte a miniszterelnököt, hogy a feszültség enyhítése érdekében adjon utasítást a rohamrendőri egységek visszavonására. 

A rendőri szakszervezetek ugyanakkor arról számoltak be, hogy a rendőrök feldühödött, vadászpuskákkal és dinamittal felszerelkezett helyiekkel találták magukat szembe. "Eddig már négy kollégánk sebesült meg" - hangoztatta a POASY szakszervezeti szövetség. A görög kormány az Európai Unió nyomására egy hete vasárnap tett ígéretet arra, hogy február közepére hotspotokat létesít a török partok közelében fekvő öt szigeten.