Elmaradt a szerencsehozó pulykadobás Spanyolországban, Cazalillában. Az egyház ugyanis bezárta annak a templomtoronynak a bejáratát, ahonnan a hagyomány szerint a tömegbe dobták volna a pulykát. A szervezők a földön engedtek el végül.
A spanyolországi településen már a XIX. század óta él a pulykadobálás hagyománya. Az andalúz népszokás szerint az az ember, aki elkapja a toronyból ledobott pulykát, egész évben szerencsés lesz.

Az állatvédők viszont régóta próbálják az eseményt megakadályozni, és úgy tűnt, idén sem sikerül. A bíróság ugyanis elutasította a Pacma nevű állatvédő szervezet keresetét is. Azt kérték, hogy tiltsák be a pulykadobálást. A bíró szerint azonban a pulykadobálás nem állatkínzás, mert még sosem sérült meg egy pulyka sem, a hagyomány pedig fontos része a település kulturális és történelmi örökségének.

A pulykát végül mégsem dobták le a toronyból, mert a püspökség bezáratta a templomtorony bejáratát. A szervezők azonban megtartották az ünnepet. Most nem a toronyból dobtak le pulykát, hanem a földön engedtek el kettőt. A helyiek pedig üldözhették, majd elkaphatták őket.

Az eseményt 15-20 állatvédő megpróbálta megzavarni, de a csendőrség nem engedte őket a templom közelébe – írja az MTI.