Az Együtt elnöke azt javasolja, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évente tételesen ellenőrizze a politikusok magánszemélyektől kapott, illetve magánszemélyeknek adott kölcsöneit.
Szigetvári Viktor, az ellenzéki párt elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, "döntően fideszes politikusok a személyes jövedelemben és vagyongyarapodásban levő lyukakat (...) álcázott magánkölcsönökkel fedik le".

Hozzátette: a politikusok tizenmilliós nagyságrendben halmoznak fel ilyen hiteleket, amelyekről a jelenlegi vagyonnyilatkozati eljárásban semmilyen számot nem kell adniuk.

Arra is javaslatot tett, hogy a kormány hozzon létre egy online vagyonnyilatkozati adatbázist, amelyben több évre visszamenőleg lehet keresni az adatok között. Ezt ki kell terjeszteni az önkormányzati képviselőkre is - jegyezte meg.

Közölte, az Együtt szerint a vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszere köznevetség tárgya.

Emlékeztetett arra, Szelényi Zsuzsanna, az Együtt politikusa, országgyűlési képviselő egy évvel ezelőtt törvényjavaslatot nyújtott be, hogy rendbe rakja a vagyonnyilatkozatok rendszerét.

Az ügyben semmi nem történt - folytatta - , a Fidesz ugyanis abban érdekelt, hogy komolytalan, a politika hitelét csökkentő maradjon a vagyonnyilatkozatok rendje.

Szigetvári Viktor jelezte, fenntartják a javaslatot, miszerint bármilyen pontatlanság, hamis adatközlés van a nyilatkozatban, összeférhetetlenségi eljárást kell kezdeményezni a képviselővel szemben.

A pártelnök szerint a most nyilvánosságra került vagyonnyilatkozatok szerint Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke nagyobb lábon él, mint amekkora jövedelme van.

Hozzátette: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, vagy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek úgy nő a vagyona, úgy fizetnek vissza hiteleket, úgy vásárolnak házat, földet, hogy arra jövedelmük nem elegendő.

Úgy fogalmazott: ezek az emberek valószínűleg a levegőből élnek.

Forrás: MTI