Kormos Zoltán, az OTP Bank lakáshitelezési igazgatója szerint az építőipar felpörgésével változhat meg az a jelenlegi tendencia, hogy az otthonteremtési támogatást igénylők többsége használt lakás vásárlását tervezi. A szakember arról beszélt, a mindenkori létminimumhoz viszonyítva sohasem állt rendelkezésre ekkora mértékű otthonteremtési támogatás.
Eladó lakás Budapesten (Fotó: MTI - Jászai Csaba)
Kormos Zoltán annak kapcsán beszélt a csok-kal kapcsolatos tapasztalatokról és várakozásokról, hogy megjelent a támogatás feltételeit és szabályait részletesen összefoglaló két kormányrendelet – az egyik az új építésű, a másik a használt lakásokra vonatkozó szabályokat tisztázza. Kormos ezekből kiemelt néhány fontos részletet, amely eddig félreértésekre adhatott okot.

Már új lakásépítés esetében is lehet igényelni

Kormos Zoltán azt mondta, fontos változtatás, hogy az otthonteremtési kedvezményt folyamatban lévő új lakásépítés esetén is igénybe lehet venni – a korábbi rendelet ugyanis csak olyan támogatás befogadását engedte a bankoknak, ahol az ingatlan már rendelkezett használatbavételi engedéllyel. Érdemes észben tartani azt is, hogy ugyan a már birtokolt ingatlan nem akadályozza meg a támogatás igénylését új lakás vásárlásának céljából, de ilyen esetekben a csok segítségével vett lakásban kell élni.

Kormos beszélt az önerős építkezéseket érintő áfa-visszatérítési lehetőségről is, amely lehetővé teszi a forgalmi adó visszaigénylését 5 millió forintig, ha még nincs használatbavételi engedélye az ingatlannak. Ezzel kapcsolatos fontos változtatás, hogy csak a 2015. január 1. utáni számlákat lehet így befogadni. A rendelet szerint tetőtér-beépítésre vagy egy új emelet felhúzására is igényelhető támogatás, de csak akkor, ha ezek új lakásnak számítanak: külön megközelíthetőek, és új tulajdoni lapra jegyzik be őket.  

Csak 6 ezer eladatlan új lakás van

Kormos Zoltán elmondta, 2015 júliusa és idén január között – tehát nagyrészt még a támogatás bővítése előtt – összesen 9 ezren igényelték a csok-ot, de ezek közül csak körülbelül minden tizedik kapcsolódott új lakás építéséhez. A szakember szerint ennek hátterében az áll, hogy számításaik alapján jelenleg csak 6 ezer értékesíthető új lakás van a piacon – az elmúlt években ugyanis történelmi mélyponton volt Magyarországon a lakásépítések száma. Az építőipar felpörgésével, a lakáskínálat bővülésével valószínűleg sokkal többen akarnak majd új építésű ingatlant venni.
Magánépítkezés Szolnokon (Fotó: MTI - Bugány János)
Kormos arról beszélt, saját tapasztalataik is megerősítik, hogy nagy – és növekvő – az érdeklődés a csok iránt. Január óta az OTP fiókjaiban 14 ezren érdeklődtek a csok iránt, és ebből csak a múlt héten több mint 3 ezren. Az elmúlt hónapokban átlagosan 700-1000 igénylés történt.

40 ezer csok-os lehet idén

Az OTP Bank idén 20 ezer csok kérelemre számít, ebből következően - mivel a bank részesedése a csok tekintetében 50% körüli - országosan 40 ezer igénylő várható idén. Ennek a 10-20 százaléka kéri majd a támogatást új lakás építéséhez – ezen belül pedig szintén 10-20 százalék igényelheti a 10 milliós, három gyerekes csok-ot. Kormos azt mondta, jelenleg a családok 8 százalékában van három, vagy több gyerek – arra számítanak, hogy az arány - a csok hatására - akár a kétszeresére is nőhet a következő években.

Kormos elmondta, számításaik szerint – a létminimumhoz viszonyítva – korábban egy otthonteremtési konstrukció sem volt akkora mértékű, mint a mostani csok: a 10 milliós támogatás a jelenlegi létminimum 35-szöröse. Ez – átlagosan 1,5 millió forint értékű támogatással számolva – idén 60 milliárd forint kiadást jelenthet a költségvetésnek.