Az al-Kaida terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM) január közepén, Burkina Fasóban rabolt el egy ausztrál házaspárt. A feleséget most szabadon engedték, mert nem akarnak nőket a háborúba vonni.
Ouagadougou a januári terrortámadás után. Forrás: Europress - AFP/Issouf Sanogo
A terrorszervezet ugyanazon a napon rabolta el az idős házaspárt, amikor terrortámadást is elkövetett az ország fővárosában, Ouagadougouban. A támadásban 30 ember halt meg.

Az elrabolt asszonyt az AQIM feltétel nélkül bocsátotta szabadon, részben a közvélemény nyomására, részben pedig azért, mert az al-Kaida vezetői azt mondták, hogy nőket ne vonjanak be a háborúba.

A nyolcvanas éveiben járó Jocely Elliottot a nigeri elnök, Mahamadou Issoufou mutatta be szombaton, a Burkina Fasóval szomszédos Niger egyik városában, Dossóban. Az elnök azt mondta, hogy mindent megtesznek a férj, Ken Elliott szabadon bocsátásáért is.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az asszony hogyan szabadult ki, vagy hogy hogyan került Nigerbe.

A házaspár 1972 óta vezet egy 120 ágyas klinikát Burkina Faso Djibo városában. A klinika közel van a mali határhoz. A terroristák az ausztrál idős párt ugyan azon a napon rabolta el Djibóból, amikor Ouagadougouban megtámadtak egy kávézót és egy szállodát – írja az MTI.