Drezda 71 évvel ezelőtti elpusztítására és a légicsapások halálos áldozatára emlékeztek a hét végén Drezdában. A város a német szélsőjobboldali szubkultúra egyik ismert városa. A neonácik ellen is tüntettek az emlékezők.
Forrás: Fortepan
Szombat este 13 ezren alkottak élőláncot a városban. Dirk Hilbert, Drezda főpolgármestere ünnepi beszédében azt mondta: „aki a több mint hetven évvel ezelőtt történteket különválasztja attól, amit ma a világ bizonyos részein megélünk, aki a szívét bezárja azok előtt, akik nálunk menedéket keresnek, az nem értette meg február 13. üzenetét”. A főpolgármester a Szent Pál temetőnél lezajlott koszorúzáskor kijelentette, nem szabad elfelejteni, ki idézte elő a második világháborút. A temetőben mások mellett kelet-európai kényszermunkás nők nácik által meggyilkolt gyermekei nyugszanak.

A szövetségesek 1945. február 13-án és 14-én három hullámban bombázták az egyik legszebb német várost, az "Elba menti Firenzét", amelyben akkor több mint egymillió ember (közülük félmillió sziléziai menekült) zsúfolódott össze. A támadásban megsemmisült Drezda barokk belvárosa. Történészek 25 ezer és 200 ezer közé becsülik a halálos áldozatok számát.

Az élőlánc olyan helyszíneken is átvezetett, ahol előzőleg a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű neonáci szervezett tüntetett. Drezda a nemzetiszocialisták egyik fellegvárának számított, és azóta is a német szélsőjobboldali, neonáci szubkultúra egyik „zarándokhelye”. A szélsőjobboldaliak idén is megpróbálták megzavarni a megemlékezéseket. A város szélén szombat este neonáci felvonulást tartottak, amely ellen több száz drezdai polgár tüntetett.