A Nemzetközi Atlétikai Szövetség vizsgálatot indított egy levél miatt, mely szerint az 1990-es években központi utasításra doppingoltak Kína legjobb hosszútávfutói.
Képünk illusztráció (Europress - Matthew Lewis / Getty)
A sportág újabb botrányosnak ígérkező ügyét a Tencent nevű kínai weboldal robbantotta ki. Egy olyan levelet mutatott, melyet állítólag 1995-ben Vang Csün-hszia, a 3000 és 10 ezer méter világcsúcstartója írt egy újságírónak, elismerve benne, hogy őt és edzéstársait doppingolásra kényszerítette edzőjük, Ma Csün-zsen. A levelet állítólag Vang kilenc csoporttársa is aláírta.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség pénteki közleményében jelezte, csak a kínai sajtóból értesült a levélről, s már kérte a kínai szövetséget, hogy segítse a nyomozást, hogy kiderüljön, hiteles-e a levél.

Vang 1993 szeptemberében, négy napon belül érte el a 8:06.11 perces világrekordot 3000 méteren és a 29:31.78 perces világrekordot 10 000 méteren. A meghökkentő eredményeket már annak idején is többen kétségbe vonták, ám nem volt rá bizonyíték, hogy doppingolt.

Ráadásul nem csupán Vang, hanem több más kínai hosszútávfutó is kiemelkedő eredményekre volt képes a 90-es évek első felében. Viszont Vang volt az egyetlen közülük – már nem Ma irányításával – aki az 1996-os olimpián is jól szerepelt: 5000 méteren arany-, 10 000-en pedig ezüstérmet nyert – írja az MTI.