A KDNP szerint jó eredményekkel zárult pénteken az uniós csúcs, de komoly aggodalmak merültek fel a jövőt illetően. Az MSZP azt hangoztatta hétfőn az Országgyűlésben, hogy a magyarokat lefokozták, és ehhez Orbán asszisztált. A Fidesz szerint direkt nemzetpolitikai érdek az uniós tagság. 
KDNP: jó eredmények, de súlyos aggodalmak a folytatást illetően 

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint a múlt heti uniós csúcs jó eredménnyel zárult, ugyanakkor súlyos aggodalmak merültek fel a jövőt illetően.

Harrach Péter a kormányfő hétfői napirend előtti felszólalására reagálva az Országgyűlésben azt mondta: Európa határainak védelme és a schengeni megállapodás betartása reményt keltett, hogy a migrációs veszély csökkenni fog, de a betelepítési szándék ezt a reményt "eltüntette".

A kormánypárti képviselő kiemelte a közép-kelet-európai régió, az érdekeket jól képviselő V4-ek együttműködését, ami megmutatkozott Brüsszelben is. 

Kitért arra is, hogy Magyarország egy éve küzd a migránsáradat megállításáért, ez "egy széllel szembeni küzdelem", és azt is jelenti, hogy sok konfliktust kell felvállalni az unióban is. 

A frakcióvezető fontosnak nevezte a nemzetek Európáját, és rámutatott: számunkra is fontos, hogy egynél több fizetőeszköz létezik az unióban. A külföldiek foglalkoztatásával összefüggő juttatásoknál elérhető kompromisszumot sikerült kötni, és ez megvédi Magyarországot a munkaerő szabad áramlásának korlátozásától.

Harrach Péter - ellenzéki felszólalásokra reagálva - azt mondta: fontos nemzeti ügyekben nemzeti egységre lenne szükség, és bár ennek némi jelét látta, egészében véve hiányzott ez a szempont.

MSZP: a magyarokat lefokozták és ehhez Orbán asszisztált

Az MSZP szerint az uniós csúcson a magyar embereket lefokozták, és ehhez Orbán Viktor miniszterelnök asszisztált. 

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a kormányfő napirend előtti felszólalásra reagálva szomorúnak tartotta, hogy a kormányzati kommunikáció győzelmi, jelentésekről adott hírt, holott ma kevesebb jog és kevesebb pénz illeti meg a magyar állampolgárokat Európában, mint eddig,  

Szerinte az osztrák és a német kancellár hétvégi nyilatkozata azt jelzi, hogy a Magyarországról munkát vállalni akarók másodrendű állampolgárokká válnak Európában.

Hozzátette: a hétvégi döntés magában hordozza azt a veszélyt, hogy lesz egy olyan kétsebességes Európa, amely a magyar nemzeti érdekekkel szöges ellentétben áll. A brit népszavazásról szólva megjegyezte: legalább vannak olyan országok Európában, ahol még lehet népszavazást tartani, ugyanis Magyarországon nem lehet.

A menekült kérdésről Tóbiás József azt mondta: Európa valójában most ott tart, amit az ellenzék mondott egy évvel ezelőtt. "Ön most ott tart, hogy éppen az erdélyi magyarság elé akar húzni kerítést, ez az ön megoldása" - fordult a miniszterelnök felé, megjegyezve, hogy az osztrákok, a szlovénok és a németek együtt akarnak működni.

Tóbiás József kérdőre vonta a miniszterelnököt arról, hogy lehet, hogy hétvégén 500 menekült lépett be Magyarországra. Szerinte szükség van arra, hogy a nemzetbiztonsági bizottság monitoringot folytasson arról, hogy a kormány mondatai megfelelőek-e a magyar emberek biztonsága szempontjából.

Fidesz: direkt nemzetpolitikai érdek az uniós tagság

A Fidesz frakcióvezetője szerint az uniós tagság nem csupán elvont értékeket jelent Magyarország számára, hanem "direkt" nemzetpolitikai érdeket.

Kósa Lajos a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva rámutatott: ha nem lenne unió, nem lehetett volna a kettős állampolgárság intézményét bevezetni, ez az uniós keretrendszer nélkül Magyarország számára elérhetetlen lett volna.

A kormánypárti politikus azt mondta, reméli, Tóbiás József, MSZP-elnök vissza tud emlékezni, hogy az erről rendezett népszavazáson hogyan voksolt. Arról, hogy Magyarországon ne lehetne népszavazást rendezni, azt mondta: ennyire nem lehet feledékeny. Az uniós tagságról nem népszavazás döntött? - kérdezte.

Szóvá tette, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvényt Vona Gábor, Jobbik-elnök nem szavazta meg. Utalva a migrációval összefüggő tervezett alaptörvény-módosításra, megjegyezte, ha a Jobbik a magyar emberek biztonságát tartaná fontosnak, akkor támogatná azt. 

A fideszes politikus szerint Schiffer András, LMP-frakció vezetője nem cáfolta meg önmagát, és nagy ívű hozzászólásában az uniós együttműködéstől az IKEA-adócsalásáig mindenről szó volt. Kósa Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy, az ingázókra nem vonatkozik a megállapodás, így Ausztria - szemben az elhangzottakkal - nem tud vérszemet kapni. Azt javasolta, tanulmányozza a szöveget, és akkor a félreértéseket el lehet kerülni.

Kósa Lajos hozzátette: az LMP-s politikus akárhányszor arról beszél majd, hogy széleskörű kivándorlás-válság sújtja Magyarországot, mert magyarok uniós országokban vállalnak munkát, mindig felhívja a figyelmét, teljesen félreérti az unió lényegét. Nem is érti, miért gondolja azt, hogy széleskörű perspektívát képvisel. Ha valaki az unió országaiban munkát vállal, az nem kivándorol, hanem él az unió, az európai polgárok jogaival - rögzítette. 

Megjegyezte: majdnem hárommillió német dolgozik az unió területén, de nem Németországban.

Forrás: MTI