A kötelező betelepítési kvóta elhárítását nevezte meg a következő időszak legfontosabb feladatának Orbán Viktor kormányfő hétfőn, napirend előtt a parlamentben, ahol beszámolt a múlt hétvégi európai uniós csúcstalálkozóról. A Jobbik frakcióvezetője a kvótaellenes népszavazást szorgalmazott, az LMP frakcióvezetője bírálta a britekkel kötött megállapodást.
Orbán: a kötelező kvóta elhárítása a legfontosabb feladat

A kötelező betelepítési kvóta elhárítását nevezte meg a következő időszak legfontosabb feladatának Orbán Viktor. A miniszterelnök bejelentette: a kormány szerdai ülésén alakítja ki az álláspontját arról, hogyan verje vissza a kötelező betelepítési kvótarendszerről szóló brüsszeli tervet.

Orbán Viktor az idei év komoly veszélyének azt tartja, hogy "Nyugaton a helyzet egyre nehezebb lesz", szerinte Magyarországon és a visegrádi együttműködés másik három országán, Szlovákián, Csehországon és Lengyelországon óriási a nyomás.

Ennek tárgya az - folytatta -, hogy sikerül-e "legyömöszölni a közép-európai országok torkán" egy olyan új EU-s migránsrendszert, amely feljogosítaná az uniót arra, hogy az egyes tagállamok által befogadott migránsokat kötelező erővel szétosszák a többi ország között.

A március elejére előrehozott EU-csúcs tétje tehát az, hogy a miniszterelnökök áldásukat adják-e egy olyan kötelező betelepítési kvótarendszerre, amely beépülve az uniós jogrendbe, folyamatosan, mintegy menekültügyi mechanizmusként, állandóan beszállítaná Magyarországra azokat a migránsokat, akiket Magyarország nem akar beengedni, és a déli határoknál fel is tartóztat - mondta.

A miniszterelnök e "brüsszeli támadás" kivédését tartja a legfontosabb feladatnak a következő időszakban.

Orbán Viktor közölte: a magyar kormány szerdai ülésén értékeli a helyzetet, és alakítja ki az álláspontját arról, hogyan kísérelje meg visszaverni azt a "brüsszeli kísérletet, hogy egy brüsszeli szabályrendszer segítségével, folyamatosan, éveken keresztül, beláthatatlan nagyságrendben olyanokat költöztessenek, telepítsenek be Magyarországra, akikkel nem kívánunk együtt élni". Emlékeztetett egyúttal arra, hogy az EU korábban már hozott egy egyedi döntést 160 ezer migráns betelepítéséről, Magyarország - Szlovákiához hasonlóan - azt sem fogadta el, pert indított, és azt akarja, hogy a bíróság mondja ki: "ezt a kötelezettséget jogszerűtlenül tették Magyarország nyakába".

Jobbik: legyen népszavazás a kvótáról

A Jobbik elnök-frakcióvezetője nem tartja elégségesnek azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondja, elutasítja a kvótát. Vona Gábor ismét szorgalmazta, teremtsék meg annak lehetőségét, hogy népszavazást lehessen tartani a menekültek elosztásáról szóló európai uniós kvótáról.

A kormányfő napirend előtti felszólalására válaszolva az ellenzéki politikus azzal indokolta, hogy nem tartja elégségesnek Orbán Viktor szavát, hogy korábban Románia uniós csatlakozásának támogatását is a székely autonómia megteremtésétől tette függővé. Mégis, e nélkül is tag lett az ország - mutatott rá. Példaként hozta fel a külföldiek földszerzését is.

Vona Gábor azt javasolta, módosítsák az alaptörvényt a kvótával kapcsolatos népszavazás kiírásához. Azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy a következő, márciusi uniós csúcson hivatkozzon a Jobbikra, ha Magyarországra akarják kényszeríteni a kvótát. Ha kell, a Jobbik az embereket az utcára viszi - közölte.

A pártelnök a homályosnak tartotta a zárónyilatkozatot és zavarosnak az ezzel kapcsolatos kormányzati nyilatkozatot.

Azon véleményének is hangot adott, nem tartja kizártnak, hogy a kelet-közép-európai államoknak az EU szétesése miatt a saját lábukra kell állniuk.

A gyermekek után járó szociális juttatásokkal összefüggésben azt mondta, érdemes volna felvetni azt is, nem volna-e méltányos, hogy amikor Nyugatról Keletre jön egy multinacionális cég, a nyugati béreket fizesse a munkavállalóinak.

Vona Gábor szorgalmazta, hogy a nyugatra vándorolt magyaroknak is teremtsék meg annak lehetőségét, hogy a gyakorlatban is tudjanak élni szavazati jogukkal. 

LMP: a tőke Európája helyett az emberek Európájáról kellene beszélni

Az LMP társelnök-frakcióvezetője szerint a tőke Európája helyett az emberek Európájáról kellene beszélni, s ennek szerinte ellentmond a brit megállapodás. Értékelése szerint ha az európaiak biztonságáról, jólétéről, szociális ellátásáról van szó, akkor az EU nem működik, viszont amikor a bankok érdekeiről van szó, akkor hatékonyak az unió intézményei.

Schiffer András a szociális Európa mellett foglalt állás, kifejtve: David Cameron brit kormányfő a londoni city Európáját szeretné megteremteni, vagyis azt, hogy a city érdekeit ne korlátozzák egységes pénzügyi szabályok. Felvetette: mi a biztosíték, hogy ez nem válik precedenssé? Werner Faymann osztrák kancellár hasonló lépéseket szorgalmaz, ami hátrányosan érintheti az ingázó nyugat-magyarországi családokat - tette hozzá. Azt is kérte: a külföldön munkát vállalóknak tegyék lehetővé, hogy levélben szavazzanak a magyar választásokon.

Az ellenzéki politikus a migrációról szólva úgy fogalmazott: ugyanaz a "szerencsétlenkedés" folytatódott, amiről az elmúlt egy év szólt, s ebben minden állam- és kormányfőnek felelőssége van. Azoknak is felelőssége van - folytatta - akik elindították az egyedüli lépések politikáját, mert ez kizárja a közös fellépést.

Schiffer András a csúcs témakörei közül hiányolta a fegyverkereskedelem korlátozását, utalva arra, hogy amíg egyes cégek érdekeltek a konfliktusokban, addig csak "szitával mérnek ki tengervizet minden csúcson". Emellett szóvá tette, hogy nem esett szó arról sem, hogy az EU milyen lépéseket tesz az adóelkerülés ellen.

Forrás: MTI