A gyerekeket ebbe a politikával átitatott csatározásba bevonni súlyos probléma és ezzel nem értünk egyet - mondta a Ficsak az M1-en.
Nagy a káosz az iskolákban

Nem lehet a gyerekeket, mint eszközt felhasználni azért, hogy valamit elérjünk, hiszen a gyerekek nem is értik igazából, hogy miről van szó, de sok szülő sem érti a dolgok lényegét – mondta Kerényi Réka, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) elnöke.

A Ficsak kommunikációs vezetője Németh Szilvia is úgy látja, hogy nagy káosz van a fejekben: a legtöbben változást szeretnének, ezzel nincs is probléma, a módszerrel viszont igen – mondta. „A gyerekeket ezzel a politikával átitatott csatározásba bevonni súlyos probléma és ezzel nem értünk egyet” – emelte ki Németh Szilvia, aki szerint ez egy elhibázott felhívás és más módot kellene választani arra, hogy a szülők kifejezzék együttérzésüket a pedagógusokkal.

„Mi is látjuk a rendszer hibáit, úgy érezzük, hogy komoly változtatásokra van szükség az oktatási rendszerben” – mondta a kommunikációs vezető. A Ficsak úgy látja, hogy a munka elkezdődött és komoly lépéseket tett már a kormányzat is. „A köznevelési kerekasztal tárgyalási folynak, a munka elkezdődött, ebbe kellene még többeknek becsatlakozni. (…) Arra kérnénk a két legnagyobb pedagógus szakszervezet képviselőit, hogy üljenek vissza a tárgyalóasztalhoz – magyarázta Németh Szilvia.

Hamis orvosi igazolások

A Ficsak arról is beszélt, hogy számukra megdöbbentő, hogy vannak olyan házi orvosi felajánlások, hogy hamis orvosi igazolással oldanák meg a diákok távolmaradását az iskolából. „Ez megdöbbentő. (…) A gyerekeket ebből a csatározásból ki kell hagyni” – mondták a Ficsak képviselői.

Hátrány egy gyereket sem érhet

Az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára az M1-en péntek reggel elmondta, hogy egy gyermeket sem érhet hátrányos megkülönböztetés az iskolákban és nem szeretnék, hogy bármiféle szétválasztás induljon el, hiszen gyermek egyforma, azért járnak iskolába, hogy tanuljanak.


Sipos Imre kiemelte: február 29., hétfő ugyanolyan tanítási nap, mint az év más napja. A magyar köznevelés minden intézménye ugyanúgy működik, az óvodák nyitva lesznek, az iskolákban lesz tanítás. A helyettes államtitkár az M1 műsorában minden gyereket arra kért, hogy menjen iskolába, szüleiket pedig arra, hogy engedjék el őket.

MTI