Hivatalosan is benyújtotta Bosznia-Hercegovina európai uniós csatlakozási kérelmét - jelentette be Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a tagországok külügyminisztereinek tanácsülése előtt.
Az uniós diplomácia vezetője azt mondta: Bosznia jelentkezése jó hír az európai közösségnek és a volt jugoszláv tagköztársaságnak is. Szerinte jókor jött a kérelem, "egy olyan időszakban, amikor az unió létét sokan belülről kérdőjelezik meg".

Dragan Covic, a háromtagú boszniai államfői testület elnöke elmondta: javítani szeretnének a gazdaság állapotán. Azt is mondta, idén önkormányzati választásokat tartanak, és ez jó alkalom lesz arra, hogy megmutassák: képesek a reformokra.

Az országnak a teljes jogú tagságig sok problémát kell megoldania. Az EU három kérdés megoldásához kötötte a csatlakozási folyamat folytatását: módosítani kell a kisebbségekkel szemben diszkriminatív alkotmányt, ki kell dolgozni a két országrész együttműködésének rendszerét, és reformokat kell végrehajtani az államigazgatásban.

Az európai integráció szempontjából a volt jugoszláv tagköztársaságok közül Bosznia-Hercegovina a sereghajtó. Szlovénia és Horvátország már az unió tagja, Szerbiával és Montenegróval elkezdődtek a csatlakozási tárgyalások, Macedónia pedig hosszú ideje tagjelölt.