Hivatali visszaélés miatt eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség Tiberiu Nitu volt legfőbb ügyész ellen, mert rendőri felvezetéssel autózott Romániában, pedig ehhez nem is volt joga.
A hivataláról a múlt héten lemondott Nitu a korrupcióellenes ügyészség szerint 2014 áprilisában törvénytelenül írt alá megállapodást a belügyminisztériummal arról, hogy autójának a közlekedési rendőrség nyit utat. A román közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, miniszterelnöknek és a parlamenti házelnököknek jár konvoj, a miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel, a legfőbb ügyészt pedig a törvény nem említi.

A legfőbb ügyészt az állami testőrszolgálat védi, amely megkülönböztetett jelzést használó autót és gépkocsivezetőt bocsát rendelkezésére. A testőrszolgálat bármikor igénybe veheti más állami intézmények támogatását, ha szükségesnek látja, a testőrszolgálat autóinak pedig nem kell betartaniuk a közutakon előírt sebességkorlátozást. Ilyen körülmények között a korrupcióellenes ügyészség szerint Nitu a közlekedési rendőrségnek anyagi kárt okozó, a bukaresti közlekedésben fennakadásokat előidéző jogosulatlan előnyben részesült, amikor autója elé motoros rendőrt is kirendeltek.

A legfőbb ügyészt Gabriel Oprea volt belügyminiszter és kormányfőhelyettes "rántotta magával", aki ellen két hete kezdeményezett bűnvádi eljárást hivatali visszaélés gyanújával a korrupcióellenes ügyészség. Oprea - aki háromszor gyakrabban száguldozott konvojjal, mint az államfő - akkor került a román sajtó célkeresztjébe, amikor tavaly októberben a konvoját felvezető motoros rendőrök egyike halálos közlekedési balesetet szenvedett - írta az MTI.