Bandaháborúnak eshetett áldozatul az a kislány, akit otthonában lőttek le tegnap este. A gyilkos egyszerűen tüzet nyitott a kislány családjának a házára a kaliforniai Comptonban, és a bölcsőben fekvő gyereket találta el.
fotó: Europress - Kevork Djansezian / Getty Images
A Los Angeles-i megyei sheriffiroda közlése szerint a fegyveres kocsival érkezett a család háza elé, amelyet egy garázsból alakították át. Azután odasétált a házhoz, és egyszerűen elkezdett rá tüzelni. Az egyik szemtanú hallotta a lövéseket, és egy nőt, aki bentről azt kiáltja: „lelőtték a kisbabámat!”

Azonnal hívta a rendőröket, majd kiment a házából, hogy megnézze, mi történt. Látta, ahogy a gyerek, Autumn Johnson apja zokogva jön ki a házból. Autumn, akit a fején találtak el, a karjában volt. A kislányt azonnal kórházba vitték, de már nem tudták megmenteni.

A nyomozók most azt próbálják kideríteni, hogy utcai bandák közötti vita miatt történt-e a lövöldözés. Ez nagyon valószínű, ugyanis a környéken nem ritkák a hasonló bűncselekmények. A kislány halála azonban mindenkit megrendített.

Nem meglepő, mert ez Compton. De meglepő, mert egy kisbabáról van szó – mondta a Los Angeles Timesnak Audric Crenshaw, a helyi Bibliakör tagja.

Compton a statisztikák szerint Los Angeles megye, és az egész Egyesült Államok egyik legveszélyesebb városa. Az elmúlt hat hónapban 475 erőszakos bűncselekmény történt itt, ebből nyolc volt gyilkosság a Los Angeles Times adatbázisa szerint. Ez pedig már nem az első eset lenne, hogy gyerekek esnek áldozatul a bandaháborúknak. 2012-ben egy 15 éves bandatag ölt meg egy 14 hónapos gyereket, és megsebesítette annak 21 éves apját is egy családi eseményen. Később kiderült, hogy a gyilkos csak összetévesztette a 21 éves férfit valaki mással, és azért lőtt rájuk.

A város közbiztonsága azonban még így is jelentősen javult az elmúlt évtizedekben: 1991-ben a 1000 lakosra egy gyilkosság jutott. A legnagyobb változást a 2013-ban megválasztott fiatal polgármester, Aja Brown erőfeszítései hozták, aki elérte, hogy a bandák tűzszünetet kössenek egymással. Brown az USA egyik legfiatalabb polgármestere, nagyanyját szintén a bandák ölték meg.

Habár az utóbbi években Compton híre sokat javult, de még így is az erőszakkal egyenlő a város neve az amerikai köztudatban és a populáris kultúrában: a Straight Outta Compton című gengszterrap-album tette híressé még a 80-as évek végén. Az albumot kiadó N.W.A. nevű hip-hop együttesről tavaly forgattak filmet Straight Outta Compton címmel, amely számos díjat nyert, és a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában versenyez idén az Oscarért - írja a Los Angeles Times