Kiharcolta a riói olimpiai részvételt a magyar férfi párbajtőrcsapat, miután megnyerte a vancouveri világkupa versenyt. A Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter kvartett végig magabiztos versenyzéssel utasította maga mögé a mezőny.
A magyarok olimpiai részvételéhez az is kellett, hogy az egyiptomiak a világranglistán ne kerüljenek be az első 16 közé, mert ezzel Afrika helye felszabadult, illetve, hogy a dél-koreaiak a rangsorban maradjanak a legjobb négyen kívül. Mindkét feltétel hamar megvalósult, így a mieink sors a saját kezükben volt.

A legjobb 16 között a cseheket győzték le Imre Gézáélk30-22-re, majd a negyeddöntőben a világelső franciákon jutottak túl egyetlen tussal, hosszabbításban 39-38-ra. Az elődöntőben az észteket verték hasonlóan kiélezett küzdelemben. Az aranyéremért és ezzel együtt a riói kvótáért pedig a kazahokat 42-36-ra győzte le a magyar párbajtőr csapat.

"Szörnyű volt. Én még ilyet nem éltem át, pedig nem ma kezdtem. Egész nap csak azt éreztük: ez megvan, de még nem elég” – nyilatkozta a magyar szövetség honlapjának a rangidős Imre Géza.

Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány is úgy értékelte, hogy ez a magyar férfi párbajtőr-válogatott igazán megérdemli, hogy ott legyen az olimpián. "Akadtak az elmúlt évben hullámvölgyek, miközben egyéniben mindent vittünk, a csapatban néha nem sikerült, de a mai napon ismét igazolták a fiúk, hogy mekkora klasszisok."