Az MSZP szerint a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos alaptörvény-módosítással nem lehet garantálni a magyar emberek biztonságát, de haladéktalanul meg kellene erősíteni a rendvédelmi és nemzetbiztonsági szerveket, valamint át kellene szervezni a rendőrségen belül működő határrendészetet.
Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese. (MTI Fotó: Kovács Attila)
Harangozó Tamás, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz által kezdeményezett alkotmánymódosító javaslatban nincs egyetlen új megoldás sem a terrofenyegetés kezelésére, azt a hatályos alkotmányból ollózták össze úgy, hogy kiiktassák a parlamenti ellenőrzést.

A szocialista politikus szerint egy felelős kormánynak ehelyett pénzügyileg és létszámában is meg kellene erősítenie a rendvédelmi szerveket, de megérett az idő a határrendészet megerősítésére, a Terrorelhárítási Központ (TEK) jogi státusának rendezésére, a közforgalom előtt nyitva álló helyek biztonságának növelésére, az egészségügyi ellátórendszer felkészítésére, valamint a közterületen közfeladatot ellátók és a magánbiztonsági cégek alkalmazottainak felkészítésére. Az oktatás segítségével erősíteni kellene a társadalmi tudatosságot - mondta.

Emlékeztetett arra, hogy a parlamenti többség lesöpörte a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását kezdeményező javaslatukat, amellyel angol mintára büntethetővé tették volna a terrorizmus népszerűsítését, a terrorista csoportba toborzást és a részvételt ilyen csoportban. A Fidesz a Magyar Honvédség létszámának feltöltését kezdeményező szocialista javaslatot sem támogatta - közölte.

Harangozó Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg 5500-an hiányoznak a honvédség 23 ezres létszámából.

Hozzátette: a rendőrség és a határőrség integrációja logikus volt a schengeni rendszerhez való csatlakozáskor, de most szükség lenne arra, hogy a rendőrségen belül, a határszakaszokhoz igazodva szervezzék át a határrendészeti igazgatást.

A frakcióvezető-helyettes a TEK-kel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a szervezet részben titkosszolgálati, részben rendészeti feladatokat lát, de a titkosszolgálati státusnak nincs meg a megfelelő parlamenti kontrollja.

Harangozó Tamás azt mondta, "elképesztően cinikus", hogy miközben a kormány további migrációs nyomásról beszél, nominálisan is csökkent az idei költségvetésben a TEK és a rendőrség költségvetése. Szóvá tette azt is, hogy a bevándorlási hivatal is szerepel azon intézmények listáján, amelyeket a kormány átszervezne.

Szorgalmazta, hogy a kormány folytasson egyeztetéseket a határzárra készülő Németországgal, Ausztriával és Szlovéniával.

Jelezte, a Btk. szigorítására és a honvédség létszámára vonatkozó javaslataikat újra benyújtják, a többit a jövő heti frakcióülésre szövegezik meg, és döntenek róluk.

MTI