Analfabétizmus, kevés képzés. A muszlim világ rossz állapotban van. Erről panaszkodott egy tunéziai prédikátor. Elképesztő végkövetkeztetést vont le.
Fotó: Europress-Justin Sullivan/GettyImages 
Abdelfattah Mourou ügyvéd, befolyásos ember Tunéziában: az iszlám Ennahdha párt alapító tagja és a parlament alelnöke. A 67 éves Mourou mindeközben iszlámtudós is. Utóbbi tisztségét gyakorolva ez év január elsején vendégként egy amerikai mecsetben különös prédikációt tartott - írja a Welt. Azt mondta, hogy a muszlim társadalom szörnyű állapotban van. Felszólította az amerikai muszlimokat arra, hogy mint példaképek szolgáljanak egy modern iszlámot és a vallást „új reménnyel” oltsák be.

A példabeszédében Mourou megemlítette az Iszlám „arany korszakát”, ami a korai középkorban volt, amikor a Kalifa uralma alatt virágzott a tudomány. Azt mondta Mourou: „Hét évszázadon át szolgáltatta az iszlám az emberiségnek a tudást és a bölcsességet. Hol marad ma a muszlimok tudása és bölcsessége?”

„Egy nemzet vagyunk, aki sem olvasni, sem írni nem tud.”

Az iszlám politikus fájlalta, hogy a muszlimok 30 százaléka analfabéta. Véteknek nevezte, hogy a haladás az iszlám világban nem játszik szerepet. Azt mondta, bűn lenne, ha nem lennének világhírű iszlám orvosok, és ha a muszlim országokban nem gyártanának mobiltelefonokat.

„Teljes bűnben élünk, de nem beszélünk erről.”   

Mourou azt mondta, ezért a nyugati muszlimoknak nem harcolniuk kellene, hanem inspirációt adni. „Miért emelitek imádságnál a kezeteket és kéritek Allahtól a győzelmet az iszlámnak és a muszlimnak?” – kérdezte egy jelenlévő hívő.

Az amerikai muszlimoknak helyre kellene hozniuk az országukat és részt kellene venniük a politikai folyamatokban. Mourou azt mondta: „Jogotok van egyenértékű állampolgárnak lenni, de muszáj tisztelnetek azt, ami a vallásotokban, politikai meggyőződésetekben és életmódotokban különbözik.”