Ausztráliában összesen 260 embert fogadna be az egyház. Erkölcsi kötelességüknek érzik segíteni.
Ez a kiutasítás alapvetően nem összeegyeztethető a hitünkkel, tehát egyházközösségünk kénytelen cselekedni annak ellenére, hogy meg is büntethetnek minket érte. A templomok a történelem során mindig feladatuknak tekintették a brutális és elnyomó erők elől menekülők befogadását
- mondta Peter Catt brisbane-i egyházvezető.
Europress / Anadolu Agency / Getty
A canberrai legfelsőbb bíróság szerdán elutasította egy bangladesi menedékkérő keresetét és ezzel precedens értékű ítéletet hozott, aminek nyomán több mint 260 menedékkérőt fenyeget az országból való deportálás veszélye. Az érintettek között van 37 Ausztráliában született csecsemő és további 54 gyermek is.

Tíz anglikán és unitárius templom, köztük a brisbane-i Szent János katedrális is jelezte, hogy megnyitja kapuit a menedékkérők előtt. A canberrai bíróság döntése ellen országszerte ezrek tüntettek csütörtökön.
Peter Dutton ausztrál bevándorlásügyi miniszter leszögezte csütörtökön, hogy az ország egyházainak joguk van ugyan véleményt nyilvánítani, de nem állnak a törvények felett. A tárcavezető azt is elmondta: egyik gyereknek sem esik majd bántódása és minden egyes esetet külön vizsgálnak meg.

Ausztrália évek óta szigorú menekültpolitikát folytat, amelynek értelmében az országba embercsempészek segítségével, hajóval útnak induló menedékkérőket visszafordítják vagy azonnal a Karácsony-szigeten, Naurun vagy Pápua Új-Guineán létrehozott táborokba viszik. Még akkor sem telepedhetnek le Ausztráliában, ha menekült státuszt kapnak. Canberra azzal érvel, hogy politikája miatt kevesebb ember hal meg a tengeren. Ugyanakkor egy ausztrál szenátusi vizsgálat már korábban arra a megállapításra jutott, hogy a szigeteken létesített menekülttáborokban nem megfelelőek a körülmények és rossz a közbiztonság. A szerdai bírósági döntés által közvetlenül érintett bangladesi nő és a 260 másik menedékkérő azért maradhatott eddig Ausztráliában, mert orvosi kezelésre volt szükségük.