Aszteroidák és az azokból kinyert nyersanyagok kereskedelmi hasznosítását tenné lehetővé elsőként Európában egy most készülő törvény segítségével Luxembourg.
Fotó: NASA
Etienne Schneider gazdasági miniszter azt mondta, az év végéig elkészül az a törvény, amely Luxembourgot a világűr európai bányászati központjává teszi. Szerinte ez hosszú távon az űrben található nyersanyagok földi hasznosításához vezethet, amivel pótolni tudnák a Föld egyre csökkenő forrásait, ugyanakkor segíti a világűr további felfedezését is.

Jean-Jacques Dordain, az Európai Űrügynökség (ESA) korábbi főigazgatója, tanácsadóként segíti a luxemburgi programot. Ő azt mondta, a világűr felfedezése az ott található nyersanyagok használatát igényli. Ugyanis nem vezetne messzire, ha a Földről kellene vinni minden csepp vizet, élelmiszert és a gépek működéséhez szükséges hajtóanyagot - írja az MTI.

A jelenleg érvényben lévő nemzetközi szabályozás értelmében a világűrben található nyersanyagokat a Föld minden országának hasznára kell fordítani. Ugyanakkor az Egyesült Államok 2015 novemberében fogadott el egy olyan törvényt, amely kimondja, hogy az aszteroidákból és más égitestekről származó nyersanyag a kitermelőjét illeti meg.

MTI