A leszboszi önkormányzat 14 ezer, a menekültek által hátrahagyott mentőmellényt adományozott Aj Vej-vej világhírű kínai művésznek, hogy azokból állítson emléket az Égei-tengeri átkelés közben odaveszett migránsoknak.
EPA/STRATIS BALASKAS
A görög sziget vezetésének közleménye szerint a művészeti projekt célja, hogy felhívja a figyelmet arra a "bűncselekményre, amelyet embercsempészek követnek el nap mint nap az Égei-tengeren". Az installáció végleges helye Berlinben lesz.

Az Égei-tengeren átkelő migránsok első jelentős tranzitállomásának számító szigeten tízezrével hevernek a földön a menekültek által hátrahagyott mentőmellények, többnyire silány minőségű, olcsó törökországi hamisítványok, amelyek hajótörés esetén teljesen hasznavehetetlenek.

A menekültáradat szimbólumává vált használt műanyag mentőmellények ökológiai időzített bombát is jelentenek Leszbosznak, mivel egyelőre nincs megoldva az ártalmatlanításuk.

Tavaly csaknem 700, idén januárban pedig már 276 menekült, köztük 60 fiatalkorú fulladt a vízbe az Égei-tengeri átkelés közben.

MTI