Nem volt elemi hatása a pedagógustüntetésnek a pártpreferenciákra, az ellenzéki erők nem tudtak profitálni mindebből, sőt, az MSZP támogatottsága 3 százalékponttal csökkent – jelentette ki Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet vezető elemzője az M1 Ma reggel című műsorában.
Hangsúlyozta: ez a magyar ellenzék legfőbb problémája, más országokban az ellenzéki pártok a tiltakozó akciókat képesek becsatornázni saját politikai táborukba.

Megjegyezte: az összes ellenzéki párt közül a Jobbik lett ismét a „második erő”. Az „összesített baloldal”pártjai azonban összességében még mindig többet hoznak.

Ha megnézzük a legvalószínűbb listás eredményeket, azt lehet mondani, a Jobbik ugyan veszített a szimpátiaindexéből, ugyanakkor megőrizte a 800 ezer – egymillió közötti aktív, elkötelezett szavazói táborát.

A Fidesz támogatottságát illetően az volt a fordulópont, amikor a határzár elkezdett működni, ennek érezhető volt a hatása és nemzeti egység alakult ki a kérdésben – mondta Fodor Csaba, aki szerint „a reális problémafelismerésre épülő, aktív kormányzati kommunikáció” hatására visszaerősödött a Fidesz-tábor tavaly szeptemberre, s nagyjából azóta őrzi ezt a szintet.

Most 31 százalék a teljes népesség körében a támogatottság, év elején 34 százalék volt, statisztikai értelemben nincs túlságosan nagy különbség a két érték között – jegyezte meg.

MTI