Évek óta húzódik az a jogvita, amely egy 2010 előtti, 150 millió forintos állami támogatásból megvalósuló továbbképzési program elszámolása miatt indult. A zánkai Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. pereskedik a Független Pedagógiai Intézettel, amely Horn Gábor volt SZDSZ-es politikus, 2002 és 2008 között koordinációs államtitkár testvéréhez köthető. Információnk szerint a képzésekben összeférhetetlenség, kettős számlázás és egyéb szabálytalanságok is felmerültek.
Fotó illusztráció. Forrás: MTI
A Gyurcsány-kormány idejére nyúlik vissza annak a peres ügynek az előzménye, amely egy 150 milliós kormányzati támogatás felhasználása miatt indult a Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. és a Független Pedagógiai Intézet (Füpi) között. Utóbbi szervezet szakmai vezetője Horn György, Horn Gábor volt SZDSZ-es politikus, egykori államtitkár testvére, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium igazgatója.

A nonprofit cég peres úton szerezné vissza a szerinte jogtalanul kifizetett összeget (képünk illusztráció)
A gyanús pénzmozgás, kettős számlázás, többrendbeli jogszabálysértés és összeférhetetlenség miatt már a jogelőd zánkai intézmény vizsgálódni kezdett, és leállította a kifizetéseket. A pénzt 2008-ban, az akkor még Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum (GYIC) néven működő szervezet a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézettől kapta pedagógus-továbbképzésekre és oktatási modulok kidolgozására, 2009 végéig kellett volna elkölteni. A szakmai megvalósítást a Füpire bízták – tudta meg lapunk. A GYIC-en belül létrehoztak egy önálló szervezeti egységet, a Szakképzési Szolgáltató Centrumot, amelynek koordinálnia kellett ezt a programot. Vezetője Kajos László lett, aki nem alkalmazottként, hanem megbízási szerződéssel vezette a centrumot, ennek ellenére a beérkezett számlák teljesítésének igazolása az ő feladata volt. A centrum képzések megszervezésével bízta meg a Füpit, amelynek igazgatója, Juhász Ildikó akkor Kajos László élettársa volt, és egyben a projektben is vezető szerepet vitt személyes megbízás alapján – közölte a Magyar Időkkel egy helyi forrásunk. Vagyis a Füpi által kiállított számlák jogosságát az intézet igazgatójának élettársa, Kajos Lajos centrumvezető igazolta. A korábbi menedzsmentnek feltűnt 2009 végén, hogy túl sok számla érkezett a Füpitől, amelynek az összértéke meghaladta az erre a célra szolgáló támogatás összegét, ezért leállította a további kifizetéseket. Mint megtudtuk, az ügy a bíróság elé került, a GYIC, illetve a jogutód Új Nemzedék Központ vissza akarja kapni a szerinte jogtalanul kifizetett pénzt, a pedagógiai intézet viszont ellenkeresettel élt, mert nem jutott hozzá a teljes összeghez.

Lapunk birtokába került dokumentumok szerint több esetben kétszer számlázott ki a Füpi egy-egy képzést, amelyeket két külön továbbképzésnek tüntettek fel, de minden dokumentum teljesen megegyezik, még az is, hogy hol és kik vettek ezeken részt. A jogszabályban meghatározott képzési dokumentációk hiányosak, sok esetben nincsenek meg a haladási naplók, jelenléti ívek, amelyekkel igazolható lenne, mi is történt. Olyan is előfordult, hogy ugyanaz a személy tartott egyszerre két helyen, de egy időben továbbképzést az aláírása alapján. Érdekes egybeesés, hogy a továbbképzéseken részt vevő intézmények 90 százalékával egy napon írták alá a szerződéseket - tudta meg a Magyar Idők.