Több mint 200 millió lány és asszony szenvedte el nemi szervének megcsonkítását az UNICEF szerint. Az áldozatok többsége még ötéves sem volt.
Az ENSZ gyermekjogi szervezete, az UNICEF 30 ország adatait elemezte. A 200 milliós szám sokkal magasabb, mint a korábbi becslések. 2014-ben még 70 millióval kevesebb áldozatról tudtak. A különbség oka a népességnövekedés és az indonéziai adatok beérkezése lehet. Annak ellenére nőttek a számok, hogy jelentős erőfeszítéseket tettek az embertelen gyakorlat megszüntetésére.

A megcsonkított nők fele Egyiptomban, Etiópiában és Indonéziában él.

Claudia Cappa, a jelentés egyik szerzője elmondta: még ennél is sokkal többen szenvedhették el nemi szervük megcsonkítását, mivel számos olyan állam van még, ahol ez bevett szokás, ám elérhető adatok híján nem kerültek be a jelentésbe. Ilyen országnak számít India, Malajzia, Omán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek. A maradi szokás emellett Ausztrália egyes elzárt térségeiben, illetve Észak-Amerikában és Európában is ismert, ahol főként a szóban forgó országokból érkező bevándorlók körében fordulnak elő női körülmetélések.

A jelentésben szereplő harminc országban a kislányok többségét még ötödik születésnapjuk előtt megcsonkították. A beavatkozásba sokan belehalnak.
Előfordul, hogy a megcsonkítás alanya elvérzik, vagy a piszkos késeken megtelepedő baktériumok okozta fertőzésekbe hal bele.

A hiedelem szerint a körülmetélésen átesett nő képes ellenőrzés alatt tartani szexuális vágyait, és termékenyebb is meg nem csonkított társainál. A közösségek sokszor a házasság előfeltételeként tekintenek a szokásra. Van, aki vallási kötelezettségnek tartja a megcsonkítást, bár azt sem a Korán, sem a Biblia nem említi.

Az ENSZ Közgyűlése 2012 decemberében ellenszavazat nélkül fogadta el a nők megcsonkításának teljes körű betiltását követelő határozatot. A világszervezet tavaly szeptemberben azt tűzte ki céljául, hogy 2030-ra egyetlen eset se forduljon elő. Az ENSZ február 6-át a női körülmetéléssel szembeni zéró tolerancia nemzetközi napjának nyilvánította.