A kisebbik kormánypárt megemlékezésében úgy fogalmazott: az álságos, kegyetlen rendszer 80-100 millió ember életét követelte.
A kisebbik kormánypárt csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutatott: ez a nap lehetőséget ad arra, hogy felidézzék azt az álságos és kegyetlen rendszert, amely világszerte 80-100 millió emberéletet követelt. Meggyötört, megfélemlített és a külvilágtól elzárt emberek millió "nyögték" a kommunizmus eszméjének terhét - fogalmaztak.

Kiemelték: a vörös köntösbe bújt terror olyan felejthetetlen nyomot hagyott mindenki lelkében, amely örökké figyelmeztet a kommunizmus áldozatainak emléknapján: óvni a szabadságot és a függetlenséget, megőrizni a demokráciát és erős nemzetként ellenállni a szélsőségeknek.

Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarország döntött úgy, hogy legyen emléknapja a kommunizmus áldozatainak, akikről először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban, s azóta minden évben tartanak emlékünnepségeket. Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította.

MTI